Συναγερμός έχει σημάνει στην Αττική, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη διασπορά στη μετάλλαξη από την Νιγηρία.
Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.
Οι γενικοί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των διασωληνώσεων και των νοσηλευομένων φαίνεται ότι σταδιακά και σταθερά βελτιώνονται ενώ αρχίζει και υπάρχει αποσυμφόρηση στις κλινικές, τόνισε ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων θα διαρκέσει αρκετό χρόνο και σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται εντατική προσπάθεια για να μην προκληθούν νέες εστίες διασποράς κορονοϊού, όπως συνέβη σε Κέρκυρα και Χανιά.
Δήλωσε παράλληλα ότι παρατηρείται μείωση στον μέσο όρο ηλικίας των ανθρώπων που νοσούν, κάτι που έχει να κάνει και με τον εμβολιασμό σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ενδεικτικά στην Κρήτη πρόσθεσε, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που νοσούν έπεσε στα 31 έτη στο Ηράκλειο και σε άλλους νομούς στα 29 έτη.
Ο κ. Σουρβίνος, εξέφρασε την ανησυχία του για την μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων και αναφερόμενος στην μετάλλαξη από την Νιγηρία, τόνισε ότι εμφανίστηκε με μεγάλη διασπορά στην Αττική και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα και γι’ αυτό εντείνεται η επιτήρηση.
Σαρηγιάννης: Μικρή αύξηση κρουσμάτων από σήμερα – Μετά τις 26 Ιουνίου κάτω από 1.000
Μια μικρή αύξηση στον αριθμών των κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένει αυτές τις ημέρες ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ως αποτέλεσμα του ανοίγματος της εστίασης.
Ο καθηγητής τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ότι 5 -13 Μαΐου παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων λόγω των συρροών του Πάσχα που φάνηκε καθαρά σε περιοχές όπως το Μεσολόγγι και η Κέρκυρα και ακολούθησε μια –επίσης λογική, πτώση.
Δεν απέκλεισε έως τις 26 Μαΐου τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν έως τις 2.900, αλλά από τις αρχές Ιουνίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση και γύρω στις 26 με 27 Ιουνίου τα κρούσματα μπορούν να πέσουν κάτω από τα 1.000. Διευκρίνισε ότι αυτή η πρόβλεψη σχετίζεται με τον υψηλό ρυθμό εμβολιασμών αλλά σχετίζεται και με τη συμπεριφορά των πολιτών αυτό το διάστημα.
Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Σκουτέλης παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια χαλαρότητα και μια σχετική αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Επεσήμανε ότι χθες Τρίτη, έγιναν πιο πολλές εισαγωγές από εξιτήρια και εκτίμησε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για κάτι παροδικό.
«Ναι» σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Με αφορμή τις αντιδράσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τα στελέχη της ΕΜΑΚ, ο κ. Σκουτέλης τόνισε ότι «χάνουμε το δάσος» και πως ειδικά σε κατηγορίες επαγγελμάτων όπως οι γιατροί το θέμα είναι επιστημονικό και ηθικό.
«Δεν νομίζω να θέλατε πάνω σας όταν ήσασταν άρρωστοι στο κρεβάτι του πόνου κάποιον ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί και έβηχε», «ούτε εγώ θα ήθελα» τόνισε ο κ. Σκουτέλης και πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να τους υποδείξει κάποιος την ανάγκη εμβολιασμού.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι το κράτος έχει ευθύνη απέναντι στον πολίτη, στην κοινωνία και είτε μιλάμε για τα ΕΜΑΚ, είτε για την αστυνομία, είτε για τους υγειονομικούς, έχει το δικαίωμα να μην έχει στην πρώτη γραμμή όσους εκτιμά ότι βάζουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που θέλει να φροντίσει.
Εξαδάκτυλος: Καμία χαλάρωση – Περισσότερες οι εισαγωγές από τα εξιτήρια
Καμπανάκι για αυστηρή τήρηση των μέτρων έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» σημείωσε ότι για πρώτη μέρα χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές, επισήμανε ότι αν το ιικό φορτίο σταθεροποιηθεί και δε συνεχίσει να αυξάνεται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν συνεχίσει να αυξάνεται, προφανώς και θα δώσει κρούσματα. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Η πανδημία δεν είναι πίσω μας. Το όποιο άνοιγμα γίνεται, πρέπει να γίνεται με αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, με πολλή μεγάλη προσοχή κι έχοντας συνεχώς στη σκέψη μας ότι το πρόβλημα είναι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική και δε φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη που να μπορέσει να την εκτοπίσει, προσθέτοντας ότι εάν έρθει η ινδική μετάλλαξη στη χώρα μας, που κινείται ταχύτερα, τότε θα έχουμε πρόβλημα.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι από την αρχή έπρεπε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να είναι υποχρεωτικό.
«Όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ευθύς εξαρχής. Η υποχρεωτικότητα δεν είναι κάτι καινοφανές. Οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων εδώ και χρόνια έχουν την υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα. Τα παιδιά στα σχολεία εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένα να είναι εμβολιασμένα για όλες τις παιδικές ασθένειες. Στην προκειμένη περίπτωση, από την αρχή υπάρχει μια διστακτικότητα. Έπρεπε από την αρχή ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό να είναι υποχρεωτικός», ανέφερε.
Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση της ΕΜΑΚ για υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει μια σαφέστατη λογική, αλλά εδώ και πολύ καιρό είμαστε σε μια διχογνωμία στο προς τα πού να προχωρήσουμε. «Τους εμβολιασμούς τους αντιμετωπίζουμε με μια διστακτικότητα, περνάμε μια πανδημία και μια παγκόσμια αναστάτωση μέσα από fake news, τα οποία ανεξέλεγκτα διασπείρονται περισσότερο από τις σοβαρές πληροφορίες. Από την αρχή υπάρχει αμφισβήτηση των πάντων. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα και ότι δεν υπάρχει ιός. Επιπλέον, τα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη έχουν ένα πρόβλημα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους. Οι άνθρωποι πίστεψαν και διακίνησαν την ανευθυνότητα ότι τα εμβόλια δεν έχουν χρησιμότητα και δημιουργούν προβλήματα», κατέληξε.