Συνθήκες «πολέμου» βιώνει η χώρα μας και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό να μην λέει να υποχωρήσει. Τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα με τη Βόρεια Ελλάδα να πολιορκείται από τη φονική πανδημία. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά με την πόλη να βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις…
Κρούσματα, νεκροί και διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ τεράστια είναι η διασπορά σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές προτάσεις από τους ειδικούς προκειμένου να υπάρξει μια ανάσχεση της πανδημίας. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιων επιπλέον μέτρων στην περιοχή και όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είναι κάτι που συζητείται.
Το νέο θλιβερό ρεκόρ νεκρών και διασωληνωμένων (72 και 519 αντίστοιχα) που μέτρησε η χώρα μας την Παρασκευή επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την παραμικρή χαλάρωση.
Θεσσαλονίκη και Αττική βρίσκονται στο “κόκκινο” με 673 και 582 νέα κρούσματα σε μια μέρα, ενώ ακόμη 4 νομοί μετράνε πάνω από 100 μολύνσεις.
«Θα αργήσουν τα μειωθούν νοσηλείες και διασωληνώσεις στη Θεσσαλονίκη»
Το μεγάλο πρόβλημα, λοιπόν, είναι η Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να περιμένει βελτίωση της κατάσταση τις επόμενες ημέρες με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρχει χαλάρωση των μέτρων: «Οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις στη Θεσσαλονίκη είναι το τελευταίο που θα μειωθεί. Πρώτα θα δούμε μια σταθεροποίηση των ανθρώπων που θα ανιχνεύονται θετικοί στον κορονοϊό και μετά των όσων θα προσέρχονται για νοσηλεία στα εξωτερικά ιατρεία. Έχω την αίσθηση ότι μπορούμε να περιμένουμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί βρισκόμαστε σε υψηλό σημείο που η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να επιφέρει επιδείνωση και όχι βελτίωση», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.
Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα για πιο αυστηρά μέτρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Εχουμε ζητήσει μαζί με το δήμαρχο της πόλης, τον πρύτανη του πανεπιστημίου και τον πρόεδρο του ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τα μέτρα να έρθουν στο επίπεδο του Μαρτίου. Δηλαδή όποια μέτρα μένει ακόμα να ληφθούν, ας αποφασιστεί να ληφθούν ώστε να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση. Το επίπεδο των μέτρων έχει σχέση με το χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για να τα δούμε αυτά να επιδρούν και να φέρουν αποτελέσματα».
Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα, η κατάσταση δυσκολεύει με τον κ.Εξαδάκτυλο να τονίζει. «Η κατάσταση εδώ και μέρες στη Θεσσαλονίκη είναι πολεμική. Σε αυτά τα πλαίσια θα δούμε ο,τι προβλέπεται και ό,τι πρέπει να γίνει. Ότι είναι αναγκαίο πρέπει να γίνει και να μην δέχεται κριτική γιατί αυτές οι συνθήκες είναι έκτακτες και ως έκτακτες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Την ώρα της μάχης δεν μπορεί να υπάρχει κριτική για τις αποφάσεις. Αυτά θα κριθούν εκ των υστέρων».