Κορονοϊός – Σύψας: Κινδυνεύουμε ακόμα – Το άσχημο καμπανάκι

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα αναφερόμενος στην χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες καθώς και τις εικόνες συνωστισμού. 

«Δεν είναι καιρός για χαλάρωση» 

Όπως ο ίδιος εξήγησε τον τελευταίο καιρό οι πολίτες δεν ακούνε τόσο πολύ. «Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω»… «Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει».

Παράλληλα, επεσήμανε πως ο μέγιστος κίνδυνος στην Ελλάδα είναι η κακή συμπεριφορά των πολιτών πχ με τα πάρτι, συνωστισμούς μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ίου και να έχουμε την ταχεία ανάκαμψή του

«Ο συνωστισμός μπορεί να φέρει ταχεία ανάκαμψη του ιού». 

«Ο ιός μεταδίδεται και χωρίς να έχεις συμπτώματα και γι αυτό διασπείρεται ταχύτατα».

Πότε χτυπάει το καμπανάκι ότι εξαπλώνεται η πανδημία στην χώρα

Επίσης, ο κ. Σύψας τόνισε πως θα είναι άσχημο καμπανάκι αν αυξάνονται τα κρούσματα στην χώρα μας.

«Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη. Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι».

Οπώς εξήγησε ο ίδιος ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό όμως έχουμε ανεβοσκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες αυτή την στιγμή ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία.

Η πανδημία κορoνοιου έχει πάρει τεράστια επιτάχυνση – Δεν τελειώσαμε 

Παράλληλα ανησυχίες προκαλούν και τα αυξημένα κρούσματα στην Γερμανία.

«Μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αύριο και αν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση που δεν θέλω καν να φαντάζομαι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής ανέφερε πως τις τελευταίες 8 ημέρες στον κόσμο υπήρξαν περισσότερα εκατομμύρια κρούσματα απ ότι υπήρξαν τους πρώτους 3 μήνες τονίζοντας πως  έχει πάρει τεραστία επιτάχυνση η πανδημία παγκοσμίως.  «Είμαστε ακόμα στον 1ο κύκλο και μπορεί να ξαναρθεί ενώ στην Ελλάδα κάτω από το 1% του πληθυσμού έχει αντισώματα δηλαδή κανείς».

«Πολλοί συμπολίτες θεωρούν υπερβολικά τα μέτρα»

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες πχ ΗΠΑ, Σουηδία που προτίμησαν να μην κλείσουν την οικονομία τους και το αποτέλεσμα ήταν να έχουν και πολλούς θανάτους και η οικονομία τους στο τέλος να καταστράφει.

Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα στους τουρίστες 

Όπως σημείωσε για την Ελλάδα το πρώτο κύμα πέρασε όμως υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης. «Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές πχ Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται».

Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στα πλοία ο ίδιος ανέφερε πως αν όλος αυτός ο κόσμος έχει μέσα κρούσματα τα οποία διασπείρονται και αν κατέβουν σε ένα νησί τότε είναι πολύ άσχημα τα νέα για το νησί. Μπορεί να υπάρξει έτσι μια μεγάλη τοπική πανδημία ενώ έδωσε ως παράδειγμα μια περίπτωση στην Νότια Κορέα όπου ένα ασυμπτωματικό άνθρωπος κόλλησε 85 άτομα σε ένα μπαρ.

Μεγάλος στόχος να μην έρθει το 2ο κύμα κορωνοιου το καλοκαίρι 

Αναφορικά με το 2ο κύμα του κορωνοιού ο ίδιος υπογράμμισε πως «ο στόχος είναι να μην έχουμε το 2ο κύμα το καλοκαίρι γιατί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα άσχημα. Αν το βγάλουμε χωρίς ατυχήματα τότε το περιμένουμε το φθινόπωρο και αργά το φθινόπωρο δηλαδη Νοέμβριο – Αρχές Δεκεμβρίου» ενώ σχετικά με το εμβόλιο είπε πως εκτιμά ότι θα το έχουμε από του χρόνου το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά. «Έχουμε πολύ δρόμο για το εμβόλιο»…«Εάν όλα πάνε καλά θα το έχουμε σε 1 χρόνο με 18 μήνες»… «του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι παρόμοιο με το φετινό».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων – Διακινούσαν ναρκωτικά μέσα και έξω από τις φυλακές
13 Φεβρουαρίου, 2025
Conference League: Ο Ιωαννίδης κράτησε… ζωντανό τον κακό Παναθηναϊκό στο Ελσίνκι, 2-1 η Βίκινγκουρ
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο
13 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη 40χρονος για κακοποίηση ζώων: Είχε σε χωράφι σκυλάκια χωρίς νερό και τροφή, νεκρό το ένα – Σκληρές εικόνες
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ηλεία: Παραδόθηκε ο 56χρονος που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε 52χρονο στο Ρουπάκι
13 Φεβρουαρίου, 2025
Το σχέδιο το Ντ. Τραμπ για την Ουκρανία: Η επιδίωξη της Ρωσίας – Η ανησυχία της Ευρώπης για την επόμενη μέρα
13 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλός δυνατός σεισμός στην Αμοργό – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ανάφη
13 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή υπέβαλαν το πόρισμά τους οι πραγματογνώμονες για τα τρία βίντεο – Στις εκθέσεις τους αναφέρουν ότι δεν διακρίνεται ύποπτο φορτίο
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΠΟΕΔΗΝ για τον 42χρονο από το Κερατσίνι που δραπέτευσε και απείλησε συγγενείς του: «Το Δρομοκαΐτειο δεν είναι φυλακή»
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Τραμπ υπογράφει το διάταγμα για τους δασμούς και πανηγυρίζει: Σήμερα είναι μεγάλη μέρα
13 Φεβρουαρίου, 2025