Κορονοϊός – Σύψας: Τα νέα για το φάρμακο που δοκιμάζεται σε ασθενείς

Για τη ρεμντεσιβίρη, το φάρμακο που δοκιμάζεται σε ασθενείς με κορονοϊό, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Ένα φάρμακο με αντιϊκή δράση και ονομάζεται ρεμντεσιβίρη είναι σε προχωρημένες κλινικές μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό δοκιμάζεται σε ασθενείς που έχουν ήπια ή μέτρια νόσο και σε ασθενείς με βαριά νόσο και είναι διασωληνωμένοι», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για τη ρεμντεσιβίρη «οι μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου που σημαίνει ότι η εταιρεία, εφόσον έχουμε αποτελέσματα ευνοϊκά, θα κάνει αίτηση στον οργανισμό φαρμάκων για να πάρει άδεια και ακολούθως θα αρχίσει να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες».

Σε περίπτωση που η ρεμντεσιβίρη φέρει καλά αποτελέσματα και εγκριθεί, ο κ. Σύψας είπε πως πιστεύει ότι θα φτάσει στην αγορά το τέλος του καλοκαιριού. Στην Ελλάδα ρεμντεσιβίρη χορηγούν σε ασθενείς τέσσερα νοσοκομεία και επομένως συμμετέχουν στην έρευνα.

Το πλέον σημαντικό ωστόσο ήταν το στοιχείο για την ανταπόκριση των ασθενών σε αυτό το φάρμακο. Ο κ. Σύψας είπε πως πριν τρεις μέρες, μία μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε πως «το 70% διασωληνωμένων και ανθρώπων με βαριά νόσο ανταποκρίθηκε θετικά στο φάρμακο».

«Περιμένουμε τις επόμενες μελέτες σε ασθενείς με ήπια νόσο για να έχουμε καλύτερες απαντήσεις» συμπλήρωσε.

Για την χλωροκίνη, ο κ. Σύψας είπε πως γίνονται μελέτες και «περιμένουμε απαντήσεις. Έχουμε αποτελέσματα από μικρές μελέτες, χωρίς σύγκριση, που δείχνουν ότι το φάρμακο δουλεύει».

Μιλώντας για την κορύφωση της πανδημίας και τις πρώτες σκέψεις αποκλιμάκωσης των μέτρων, ο καθηγητής είπε ότι: «Η επιδημία είναι ακόμα εδώ. Κάθε μέρα έχουμε δεκάδες νέα κρούσματα και έχουμε και τις λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα γηροκομεία, οι καταυλισμοί των Ρομά, οι πρόσφυγες.

Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία. Φαντάζομαι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την κορύφωση και μετά θ αρχίσει η αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε πολύ αυστηρά τα μέτρα. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να βάλουμε την επιδημία σε καθοδική πορεία έτσι ώστε τον Μάιο να μπορούμε να σκεπτόμαστε για αποκλιμάκωση των μέτρων αποξένωσης».

-Ad-