Κορονοϊός: Συσκέψεις υπό τον Τσιόδρα – Σε εγρήγορση για τους τουρίστες

Σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης είναι το κυβερνητικό επιτελείο, εν όψει της μεθαυριανής, καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής σεζόν στη χώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς αλλά και με την επιτροπή των Επιστημόνων υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προετοιμασία για υποδοχή τουριστών από χώρες που είτε αντιμετώπισαν πρόσφατα την πανδημία είτε εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων κορoνοϊού.

Ενα εικοσιτετράωρο πριν την υποδοχή των πρώτων αεροπορικών αφίξεων, αύριο, να υπογραφεί τελικά στην Κω η στρατηγική συμφωνία στήριξης του ελληνικού τουρισμού ανάμεσα στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τους επικεφαλής του Ομίλου TUI. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία που δείχνει ότι η TUI, ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς μας εταίρους, δίνει προτεραιότητα στη χώρα μας ως ευρωπαϊκό προορισμό και ενισχύει την προσπάθεια ανάκαμψης του Ελληνικού τουρισμού ύστερα από την πρωτοφανή κρίση που υπέστη ο τουρισμός παγκοσμίως», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, νωρίτερα σήμερα.

Αύριο, εξάλλου, θα συνεδριάσει και το υπουργικό Συμβούλιο, κατά την οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διττό: Nα αποδειχθεί στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα, αλλά και να κερδηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας που φέτος, λόγω του κορονοϊού, που φέτος θα είναι σημαντικά μικρότερη και σίγουρα μικρότερη από κάθε άλλη φορά.

Την ίδια ημέρα τόσο στο Ελευθέριος Βενιζέλος όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα πραγματοποιηθούν οι τελικές ασκήσεις προσομοίωσης για το προσωπικό που θα συμμετέχει στην διαδικασία των υγειονομικών ελέγχων. Η οδηγία που έχει δοθεί είναι η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους των τουριστικών περιοχών, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα είναι σε εγρήγορση έτσι ώστε εφόσον χρειαστεί να λαμβάνονται άμεσα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Από το υπουργείο Τουρισού αναδεικνύουν παράλληλα και τη σημασία της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, στην οποία στοχεύουν τα δύο πάράλληλα προγράμματα, που έχουν ήδη ανοίξει, ένα από το Υπουργείο Εργασίας, το «Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021», και ένα από το Υπουργείο Τουρισμού που ονομάζεται «Τουρισμός Για Όλους».
Το υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι μέσω των δύο προγραμμάτων 550.000 πολίτες θα κάνουν φέτος διακοπές, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τις προηγούμενες χρονιές

Ήδη στο πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021», σε μόλις 24 ώρες, οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 110.000. Το φετινό πρόγραμμα αφορά 300.000 δικαιούχους και για πρώτη φορά επιδοτεί και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, αλλά και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι την 2α Ιουλίου.

Με το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», του Υπουργείου Τουρισμού, δίνεται η ευκαιρία σε 250.000 δικαιούχους να κάνουν σχεδόν μία εβδομάδα διακοπές σε μια σειρά από προορισμούς, σε όλη τη χώρα. Οι δηλώσεις συμμετοχής των δικαιούχων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Ιουλίου και θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr.