«Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.
«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμόν 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. «Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», επεσήμανε.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.
Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
«Δεν θα επιστρέψουμε στην προ-Covid εποχή»
Λίγο πριν την άρση μέτρων την 1η Μαΐου, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το τέλος της πανδημίας «είναι μακριά» και πως «βρισκόμαστε στα μέσα».
Εξηγώντας το νέο πλαίσιο της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε πως, πλέον, «υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε», σημειώνοντας πως σκοπός πια είναι «η προστασία χωρίς να διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα».
Η ίδια, στη συνέχεια, ανέλυσε πως στο εξής θα εφαρμόζεται ένα «βιώσιμο μοντέλο» για «να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως «καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση, αλλά δεν καταργούνται».
Όπως επισήμανε η κ. Αγαπηδάκη, οι πολίτες είναι εξοικειωμένοι και είναι σε θέση να τηρούν τα μέτρα χωρίς να τα επιβάλλει η Πολιτεία.
«Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί του όπως και με άλλους ιούς» σημείωσε, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ-πανδημική κατάσταση».
Ποια μέτρα θα συνεχίζουμε να τηρούμε:
- Φοράμε μάσκα
- Όταν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι
- Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε ενισχυτική δόση και δεύτερη για όσους συστήνεται
Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά μετά το Πάσχα, τι θα ισχύει για τα self test
«Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν θα υπάρχει πια έλεγχος με self test, παρά μόνο στα παιδιά με συμπτώματα» ανέφερε η καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό.
Ωστόσο η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σε περίπτωση κρούσματος, η ιχνηλάτηση θα γίνεται κανονικά και άρα τα παιδιά στην τάξη θα υποβάλλονται σε testing.
«Η ιχνηλάτηση στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει. Όταν υπάρχει ένα παιδί έχει κοροναϊό θα υπάρχει έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από την διάγνωση των κρουσμάτων», ανέφερε καλώντας τους γονείς να συνεχίσουν να είναι σε επαγρύπνιση.