Κορονοϊός: Τα 7 SOS για τις φετινές πανελλαδικές

Με τις μηχανές στο «φουλ» προετοιμάζονται στο υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ανεξάρτητα από το άνοιγμα (ή μη) των σχολείων, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη Γ’ Λυκείου.

Οι εργασίες αφορούν τόσο στην περίπτωση που οι μαθητές δεν ξαναγυρίσουν στα λύκεια όσο και στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν για λίγες μέρες στα σχολεία μέσα στον Μάιο, προκειμένου να συμπληρώσουν κενά ή να κάνουν επαναλήψεις αλλά και για να μπουν στο κλίμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως γράφει το «ΕΘΝΟΣ».

Εν αναμονή και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εξετάσεων στις πρώτες μέρες του Ιουνίου, η εντολή που έχουν λάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας είναι ότι φέτος οι υποψήφιοι δεν θα συνωστίζονταστα εξεταστικά κέντρα. Ανάλογα με τα τ.μ. της κάθε αίθουσας θα υπάρχει απόσταση μεταξύ των μαθητών ενώ οι διάδρομοι θα χωρίζουν τις σειρές των θρανίων, ώστε να μπορούν να μετακινούνται με ασφαλεια τόσο τα παιδιά όσο και οι επιτηρητές καθηγητές.

Οπως επισημαίνουν στο «Εθνος της Κυριακής» στελέχη του υπουργείου Παιδείας, το θέμα της παρουσίας των παιδιών μέσα στις αίθουσες θα λυθεί σχετικά εύκολα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι κατάλληλοι χώροι κάθε σχολικού ουγκροτήματος.

Υπό ειδικές συνθήκες θα διεξαχθούν λοιπόν φέτος οι εξετάσεις, με τους υποψηφίους να καλούνται να δείξουν μεγάλη προσοχή στα εξής επτά σημεία:

1) Ο αριθμός των εισακτέων δεν θα μειωθεί, όπως ήταν οι αρχικές προθέσεις του υπουργείου Παιδείας. Λόγω της ταλαιπωρίας που ήδη έχουν υποστεί οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, η Νίκη Κεραμέως δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το 2019, παρά μόνο κάποιες ανεπαίσθητες αυξομειώσεις σε ορισμένα τμήματα. Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο συνολικός αριθμός εισακτέων ανήλθε στις 78.335.  aυξημένος κατά 3.643 θέσεις συγκριτικά με το 2018.

2) Η αλλαγή στο σύστημα των μετεγγραφών θα επηρεάσει τους μαθητές που φοιτούν σή μερα στη Γ’ Λυκείου και θα δώσουν Πανελλαδικές τον Ιούνιο. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό οι εξεταζόμενοι να καταλάβουν επαρκώς τις νέες διατάξεις, ώστε να κάνουν σωστές επιλογές όταν ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές και κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό.

3) Η εξεταστεα υλη μειώθηκε, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο τελικά ότι θα αποβεί προς όφελος των υποψηφίων, θα εξαρτηθεί από τις επιλογές της επιτροπής των εξετάσεων, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι μαθητές.

4) Φέτος οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης μόνο σε σχολές ενός επιστημονικού πεδίου. Συνεπώς, στο μηχανογραφικό θα κληθούν να επιλέξουν τμήματα αποκλειστικά και μόνο από αυτό, το οποίο στην πράξη σημαίνει λιγότερες επιλογές.

5) Δεδομένου ότι φέτος δεν θα εισαχθούν στο μηχανογραφικό τμήματα τα οποία είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι επιλογές σχολών δεν θα είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

6) Οι αλλαγές στην κατανομή των τμημάτων αφορούν και τις Στρατιωτικές Σχολές. Για παράδειγμα, n Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) πλέον εντάσσεται και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, όπως επίσης και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ).

7) Φέτος θα διεξαχθούν διπλές εξετάσεις, δηλαδή με το παλιό και το νέο σύστημα. Οι παλιοί απόφοιτοι, οι οποίοι επέλεξαν να εξεταστούν με το σύστημα που ίσχυε πέρυσι, δεν θα έχουν μειωμένη ύλη, ούτε και ίδιο τρόπο στον υπολογισμό των μορίων.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ»