Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που «κλειδώνουν» στη Θεσσαλονίκη

Η «εκτόξευση» των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη φέρνει στο «τραπέζι» της κυβέρνησης και νέα σκληρά μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι «ξέφρενη» τόσο στην συμπρωτεύουσα όσο και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον Σωτήρη Τσιόδρα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα. Στο «τραπέζι» είναι προτάσεις για ακόμη πιο σκληρό lockdown, αλλά και νέα μέτρα.

Ο «κόκκινο» συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη σήμανε μετά την «εκρηκτική» αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, τα οποία είναι διπλάσια από αυτά της Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική εντοπίστηκαν 564 και στη συμπρωτεύουσα 905.

Όπως δήλωσε άλλωστε, ο υπουργός Υγείας την Τετάρτη «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”», ενώ το μήνυμα του λοιμωξιολόγου κ. Σωτήρη Τσιόδρα για την πορεία της πανδημίας στα βόρεια ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικό.

Το μήνυμα του κ. Τσιόδρα μετέφερε ο κ. Κικίλιας, «Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο».

«Ασφυκτιούν» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι οριακή. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 465 διασωληνωμένους της Τρίτης, οι 241 ήταν στη Θεσσαλονίκη, στη Καβάλα, στην Κατερίνη και στη Χαλκιδική

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες οδηγείται στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων, ένα από τα οποία είναι το κλείσιμο όλων των χερσαίων συνόρων στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, συζητείται να εφαρμοστεί ένα πιο σκληρό lockdown με περισσότερους περιορισμούς, δηλαδή «κόφτη» στα sms.

Τα λύματα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης είναι αυξημένο, αλλά αυξάνεται με επιβραδυντικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τις καταγραφές της διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η πόλη μπήκε νωρίτερα σε καραντίνα, συμπληρώνοντας ήδη δύο βδομάδες σε καθεστώς lockdown.

Οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας από ΑΠΘ και την ΕΥΑΘ (μέχρι και την Τρίτη 17.11) δείχνουν ότι είναι μιάμιση φορά πάνω από τις μετρήσεις της προηγούμενης βδομάδας.