Κορονοϊός: Θα πορευτούμε με «σφικτά τα δημοσιονομικά λουριά»

Φρένο στα αιτήματα βουλευτών και επαγγελματικών κλάδων για συμμετοχή στην «ομπρέλα» προστασίας όσων πλήττονται από τη συνεχιζόμενη καραντίνα λόγω κορονοϊού, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο να βρεθεί στις αρχές του καλοκαιριού μπροστά σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων.

Και όλα αυτά, χωρίς κανείς να μπορεί να διαβεβαιώσει αν η ζωή μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα επιστρέψει σε κάτι που θα μοιάζει με κανονικότητα και αν θα υπάρξει «αναζωπύρωση» του ιού, μέσα στο καλοκαίρι ή από το φθινόπωρο.

Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αφήνουν να εννοηθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, γεγονός που, αν απαιτηθεί, φέρνει στη συνέχεια πιο κοντά το σενάριο της προσφυγής στα χρήματα του ESM – κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προκειμένου να κρατηθούν σφικτά τα «δημοσιονομικά λουριά», στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εξαίρεση από τις εκπτώσεις φόρων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να συνεχισθεί η στήριξη των εργαζομένων και πέραν του Ιουνίου, τότε θα χορηγείται με βάση τις μέρες αναστολής της σύμβασης.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι χρήσης των πόρων του ESM, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να είναι η Ελλάδα από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που θα χρήση των πόρων του Μηχανισμού, καθώς ούτως ή άλλως, το ποσό που αντιστοιχεί στη χώρα μς είναι πολύ μικρό και δεν ξεπερνά τα 3,7 δις ευρώ, όταν μέχρι σήμερα η κρίση κοστίζει 5 δισ. ευρώ μηνιαίως στον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι η μείωσή του μόνο για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%.

Το μέτρο θα αφορά μόνο όσους εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης.

Ταυτόχρονα εξετάζεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν επηρεαστεί από το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κίνητρο για εφάπαξ εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ με τη μορφή μιας έκπτωσης της τάξης του 5%-10%. Και σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση θα αφορά τους πληγέντες από την κρίση, δηλαδή θα εξαιρεθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.