Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: «Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ “δείχνουν” Μαξίμου για τις ευθύνες»

Σε μείζον πολιτικό θέμα που εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αποτελεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα libre.gr, οι δημόσιες δηλώσεις αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ και άλλων παραγόντων της πόλης που αποκαλύπτουν πως είχαν προτείνει από τα μέσα Οκτωβρίου την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και την επιβολή lockdown στην πόλη και το νομό αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη του κεντρικού σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας και του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ώρα που η Θεσσαλονίκη επιστρέφει την “κορυφή” της καταγραφής των κρουσμάτων (μετά τη χθεσινή “έκρηξη” σε πείσμα όσων προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση της μείωσης που, όμως, αφορούσε στο 1/3 των τεστ που θα έπρεπε να έχουν διεξαχθεί) με 538 νέα από τα συνολικά 2199, η απορία ακόμα και των επιδημιολόγων είναι γιατί ξέφυγε η κατάσταση από κάθε έλεγχο και δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο παρότι η περιοχή βρίσκεται σε καραντίνα για περισσότερο από ένα μήνα.

Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί βλέπουν να μην μειώνεται και η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη, ακόμα και εκτός ΜΕΘ, πριν προλάβουν δηλαδή να διασωληνωθούν λόγω της έλλειψης μονάδων, όπως αποκάλυψε και το insidestory σε μεγάλη έρευνα στα νοσοκομεία της πόλης.

Τα στελέχη της Ν.Δ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους από την μετάθεση ευθυνών από το Μέγαρο Μαξίμου προς αυτούς, ιδιαίτερα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ρ/σ Status FM της συμπρωτεύουσας, όπου μεταξύ άλλων είπε πως “ήταν ελάχιστες οι φωνές που ζήτησαν να ληφθούν νωρίτερα κάποια μέτρα”.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κορυφαίων αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ, που, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, όχι μόνο διαβιβάστηκαν στον πρωθυπουργό από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τιτζικώστα στην συνάντηση που είχαν κατά την επίσκεψή του στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά λαμβάνουν πλέον και χαρακτήρα δημόσιας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Η αρχή έγινε από τον κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος στις 19 Νοεμβρίου, μιλώντας στο Mega χαρακτήρισε «οξύμωρο» το γεγονός ότι οι περιφέρειες δεν έχουν λόγο και εμπλοκή στη διαχείριση της πανδημίας και αναφερόμενος στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης.

«Είναι προφανές, ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ως Περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε. Ζητήσαμε μέτρα». Η δήλωση αυτή ήρθε σε απάντηση όσων είχε πει εκείνες τις μέρες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όπου έκανε μια ήπια αυτοκριτική μεταθέτοντας, κυρίως, τις όποιες ευθύνες σχετικά με την τραγωδία της Θεσσαλονίκης στις τοπικές αρχές. Αυτό το πολιτικό blame game έχει εξοργίσει, όπως πληροφορείται το libre, τους τοπικούς παράγοντες, ακόμα και κορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ αλλά και βουλευτές, σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται εσωκομματική “ανταρσία”.

Τζιτζικώστας για άρση του lockdown: “Σε καμία περίπτωση στις 7 Δεκεμβρίου, θα περάσουμε και τις 14 Δεκμεβρίου” 

Εκτός του Απόστολου Τζιτζικώστα που κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν, οι Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, και ο Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και επικεφαλής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, πνέουν τα μένεα με το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απέρριψαν τις επίμονες εισηγήσεις τους να τεθεί ο νόμος σε lockdown αρκετά νωρίτερα, να απαγορευθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και να ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις και δημόσιες συναθροίσεις, όπως και η Δοξολογία για τον Άγιο Δημήτριο, ακόμα και να μην επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι εισηγήσεις αυτές είχαν υποβληθεί από τα μέσα Οκτωβρίου και έλαβαν χαρακτήρα πολιτικού τελεσιγράφου σε σύσκεψη τις 22 Οκτωβρίου.

Ο κ. Καϊτετζίδης, μιλώντας χθες στο “Βεργίνα TV”, ήταν ιδιαιτέρος καυστικός και έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν πρόκειται για τυχαίο στέλεχος της Ν.Δ αλλά ίσως ο πιο προβεβλημένος και με επιρροή αυτοδιοικητικός μετά τον κ. Τζιτζικώστα. Διατηρούσε στενή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, μάλιστα, του είχε προτείνει να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Ν.Δ για τον δήμο Θεσσαλονίκης (αντί του Ν. Ταχιάου που τελικώς επελέγη) αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Καϊτεζίδης: Είχαμε ζητήσει εγκαίρως μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Βεργίνα TV” o πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αποκάλυψε ότι στην κρίσιμη σύσκεψη της 22ας Οκτωβρίου ομόφωνα οι αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού είχαν εισηγηθεί την υλοποίηση του lockdown, των περιοριστικών μέτρων που σήμερα ισχύουν, από τότε γιατί είχαν επισημάνει τους κινδύνους για την πόλη. Επίσης την απαγόρευση μετακίνησης πολιτών το τριήμερο αλλά ακόμη, μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που υιοθετήθηκε, και την ακύρωση των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου, ακόμη και την μη έλευση στην πόλη της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Λυπάμαι να το πω δεν εισακουστήκαμε», τόνισε.

Να σημειωθεί πάντως πως πριν λίγα 24ωρα από τη Θεσσαλονίκη σε συνέντευξή του στον Status Fm ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως “δεν ήταν πολλές οι φωνές και στην πόλη που ζητούσαν ένα lockdown νωρίτερα”.

Aνάλογες δηλώσεις με τον κ. Καϊτεζίδη για τη στάση της αυτοδιοίκησης υπέρ της λήψης μέτρων νωρίτερα είχε κάνει και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου:

«Επισημαίνω ότι την Πέμπτη 22.10.2020 και ώρα 19.00’ πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να μη πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την επιστολή Κυρίζογλου, “ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων. Ο γράφων και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης πέραν των ανωτέρω ζήτησαν την ενημέρωση των δήμων για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής τους.

Επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρύτανής του Ν. Παπαϊωάννου), με την επιδημιολογική του έρευνα επισήμανε τη μεγάλη αύξηση (500%) του ιικού φορτίου στα λύματα. Έπρεπε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν από την κυβέρνηση 7-10 ημέρες νωρίτερα», είχε αναφέρει σε επιστολή του.

Οι παρεμβάσεις Τζιτζικώστα, Κυρίζογλου, Καϊτετζίδη αποτελούν “πολιτική βόμβα” για την κυβέρνηση και δημιουργούν εντυπώσεις πως υπέκυψε σε πιέσεις εκκλησιαστικών κύκλως ως προς τη Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, ή, ενδεχομένως, τοπικών επιχειρηματιών, ή, σε κάθε περίπτωση, δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση. Είτε επειδή δεν διέθετε επαρκή στοιχεία από τον ΕΟΔΥ (ο οποίος είχε διενεργήσει τεστ στην παραλία της Θεσσαλονίκης και είχε διαπιστώσει υψηλό ποσοστό θετικότητας 6,8%) ώστε η επιτροπή Τσιόδρα να εισηγηθεί νωρίτερα μέτρα, είτε διότι υποτίμησε τον κίνδυνο να μετατραπεί η πόλη σε…Μπέργκαμο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το libre, ακόμα και τις παραμονές της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και του εορτασμού του πολυούχου Αγίου Δημητρίου, κι ενώ επί 15νθήμερο οι τοπικοί παράγοντες πίεζαν για αυστηρότερα μέτρα, κορυφαίος υπουργός που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό επικοινώνησε τηλεφωνικά με κάποιους απ΄ αυτούς για να τους ενημερώσει πως δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις τους. Ήταν, ήδη αργά.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση διατύπωσε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, γενικά για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κακώς η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό το καλοκαίρι, καθώς πλέον έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα λόγω κορονοϊού.

«Είναι προφανές ότι κακώς ανοίξαμε. Είναι προφανές. Έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα. Η εμπειρία δείχνει ότι έπρεπε να μην ανοίξουμε στο βαθμό που ανοίξαμε, ή εφόσον ανοίξαμε το καλοκαίρι αναγκαστικά λόγω του τουρισμού, να κλείσουμε πολύ νωρίτερα. Τι το συζητάμε; Αυτό είναι αυτονόητο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο Radio North 98.

Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος σημείωσε επίσης ότι έπρεπε να επιταχθούν νωρίτερα ιδιωτικές κλινικές. «Πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας ώστε να νοσηλεύει covid περιστατικά σε κλίνες ιδιωτικών κλινικών, για να αρχίσουν να επανέρχεται στα Δημόσια Νοσοκομεία σε λειτουργία ο βασικός κορμός των κλινικών που εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά και χρόνιες παθήσεις. Η χρήση κλινικών του ιδιωτικού τομέα για covid περιστατικά κατά την άποψή μου, έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό» τόνισε.