Κορονοϊός: Θλιβερό ρεκόρ νεκρών στη Βραζιλία

Νέο θλιβερό ρεκόρ 34.918 κρουσμάτων και 1.282 νεκρών καταγράφηκε στη Βραζιλία από τον κορονοϊό, ακόμη 730 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό, ενώ στο Περού καταγράφηκαν 196 θάνατοι με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται. Θετικός στον κορονοϊό ανακοίνωσε ότι είναι ο Πρόεδρος της Ονδούρας και η σύζυγός του.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας κατέγραψε χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ 34.918 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια μέρα, με το σύνολο των πολιτών της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής που έχουν προβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 923.189.

Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ. Οι βραζιλιάνικες αρχές κατέγραψαν επίσης 1.282 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 45.241 νεκρούς. Το νέο θλιβερό ρεκόρ καταγράφηκε την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας. Στη Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφεται σχεδόν το ένα τέταρτο των σχεδόν 4 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην αμερικανική ήπειρο και σχεδόν το 25% των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΑΟυ.

Ο Οργανισμός συνέστησε στη Βραζιλία και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να ενισχύσουν τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας αργά και προσεκτικά. Αλλά ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαίχ Μπολσονάρου, εναντιώνεται εξαρχής στα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακόμα 730 νεκροί από τον κορονοϊό στο Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 730 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.599 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 18.310 νεκρούς επί του συνόλου των 154.863 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η μεξικανική κυβέρνηση, η οποία επικρίνεται διότι δεν προχωρά σε επαρκή αριθμό τεστ, τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός των πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό πιθανόν είναι πολύ πιο υψηλός από αυτόν που επιβεβαιώνεται επίσημα.

Επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης του κορονοϊού, βλέπει ο Υπουργός Υγείας του Περού

Το Υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 196 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 4.164 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 7.056 νεκρούς επί του συνόλου των 237.156 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ο Υπουργός Υγείας Βίκτορ Σαμόρα βλέπει παρ` όλ` αυτά θετικές ενδείξεις. «Η επιδημία παρουσιάζει πτώση (…) ο ρυθμός της εξάπλωσης επιβραδύνεται», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στις αρχές Ιουνίου, οι ημερήσιοι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης κυμαίνονταν περί τα 4.800 κατά μέσον όρο. Μολονότι το Περού βρίσκεται χονδρικά στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλότερος.

Η Ιταλία έχει καταγράψει 237.500 κρούσματα μόλυνσης και πάνω από 34.000 θανάτους.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Λατινική Αμερική πίσω από τη Βραζιλία (212 εκατ. κάτοικοι) και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό (120 εκατ. κάτοικοι).

Η πρωτεύουσα Λίμα και το κοντινό λιμάνι Καγιάο, όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού, είναι η κύρια εστία της πανδημίας: εκεί συγκεντρώνεται το 70% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.

Ο Πρόεδρος της Ονδούρας ανακοίνωσε ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Ο Πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

«Ως πρόεδρος της χώρας και ως υπεύθυνος πολίτης, θέλω να ενημερώσω ότι το Σαββατοκύριακο άρχισα να αισθάνομαι κάποια αδιαθεσία και σήμερα διαγνώστηκε ότι έχω προσβληθεί» από τον SARS-CoV-2, είπε ο Ερνάντες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν επίσης μολυνθεί η σύζυγός του και δύο άμεσοι συνεργάτες του, ότι παρουσιάζουν συμπτώματα και υποβάλλονται σε θεραπεία. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος παρουσίασε ήπια συμπτώματα, υποβάλλεται σε θεραπεία και αισθάνεται καλύτερα.

Ο αρχηγός του κράτους διευκρίνισε πως οι γιατροί του συνέστησαν να ξεκουράζεται. Πάντως διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται, εξ αποστάσεως για ένα διάστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ