Κορονοϊός: Τι είναι ο χάρτης προστασίας και ποιες οι 4 ζώνες – Πότε «κλείνουν όλα»

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι η χώρα να μοιραστεί σε τέσσερις ζώνες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο.

Κάθε ζώνη θα έχει το δικό της χρώμα και τα δικά της μέτρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR.

Στις κόκκινες περιοχές, που θα σημαίνουν πως ο κίνδυνος είναι αυξημένος, θα κλείνουν όλα, δηλαδή θα πραγματοποιείται τοπικό Lockdown.

Δείτε αναλυτικά τις ζώνες στο βίντεο του STAR:

Τα επίπεδα

Όπως είπε και ο Νίκος Χαραδαλιάς νωρίτερα, το επίπεδο 1 θα είναι της ετοιμότητας, το επίπεδο 2 της επιτήρησης, το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και το επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου.

Όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα που φιλοξενείται ο χάρτης τα 4 επίπεδα (χαμηλό, μέτριο, υψηλό, πολύ υψηλό), περιλαμβάνουν 26 κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων αφορούν τη χρήση μάσκας, το ωράριο των καταστημάτων, τα άτομα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία τις εκκλησίες κ.α.

Επίπεδο 1

Επίπεδο 2

Επίπεδο 3

Επίπεδο 4

Η καταγραφή των προληπτικών μέτρων και κανόνων είναι δυναμική και τα μέτρα εξαρτώνται πάντα από την επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τα δεδομένα που σχετίζονται με κάθε κατηγορία μέτρων καθώς και την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής ενότητας.