H υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το σχολικό έτος να παραταθεί.
Η κ. Κεραμέως εξέφρασε στο Live News την πρόθεση του υπουργείου να ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες εντός του Ιουνίου. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι γίνεται προσπάθεια να αρχίσουν οι εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις οριστικές ημερομηνίες για τις Πανελλήνιες, καθώς και για τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Λίγο αργότερα ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε θετικός με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών σε αυτά φαίνεται ότι στην επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που εκφέρουν διαφορετική άποψη.
«Είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και τα μικρά παιδιά ακόμα λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος. Η κοινωνία πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει, και θα αρχίσει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες. Εγω νομίζω, είπε, ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά είμαι μέλος της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Το αν θα ανοίξουν αφορά και το τι ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων. Αν οι οικογένειές τους έχουν για παράδειγμα ευπαθείς ομάδες. Αν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος.
«Σήμερα συζητήσαμε το πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα είχαν μια επίδρασης της τάξεως του 80% και η επίδραση των σχολείων ήταν περίπου στο 15% – 20%» υποστήριξε.
«Έχουμε μαθηματικά μοντέλα που μας επιτρέπουν να δούμε πόσο θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων την εξέλιξη της επιδημικής καμπύλης. Τα ειδικά κριτήρια και οι ειδικές προϋποθέσεις ανοίγματος δεν αναιρούν τα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να προσέχουμε. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με τήρηση των μέτρων υγιεινής ακόμη της μάσκας, για να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο μετάδοσης από κάποιον ασυμπτωματικό» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.