Κορονοϊός: Τι λέει ο ΕΜΑ για τη μετάλλαξη «Μ» – Πόσα κρούσματα έχουμε στην Ελλάδα

Η μετάλλαξη Μ του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, είναι «ενδεχομένως ανησυχητική», αλλά δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορεί να ξεπεράσει την παραλλαγή Delta ως κυρίαρχο στέλεχος, δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Η παραλλαγή B.1.621, σύμφωνα με την επιστημονική ονοματολογία, ταξινομήθηκε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), από την πλευρά του, επικεντρώνεται κυρίως στην παραλλαγή Delta, αλλά «παρακολουθεί επίσης και άλλες παραλλαγές που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, όπως η Λάμδα (που ταυτοποιήθηκε στο Περού) και πιο πρόσφατα η Μ», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος του οργανισμού για τη στρατηγική των εμβολιασμών.

Η μετάλλαξη Μ μπορεί να είναι ενδεχομένως πιο ανησυχητική επειδή θα μπορούσε να σχετίζεται με έναν ενδεχόμενο κίνδυνο ανοσοποιητικής διαφυγής (αντίστασης στα εμβόλια), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος, όπως μετέδωσε το AFP.

Ο EMA, συνέχισε ο αξιωματούχος, θα συζητήσει με τους κατασκευαστές την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της παραλλαγής αυτής.

«Όμως δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν πως η μετάλλαξη Μ διαδίδεται τόσο όσο η Delta ή πως υπάρχουν πιθανότητες να ξεπεράσει την μετάλλαξη Delta ως κυρίαρχο στέλεχος», υπογράμμισε ο Καβαλέρι.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ θεωρεί πως τέσσερις παραλλαγές είναι ανησυχητικές – μεταξύ αυτών η μετάλλαξη Alpha, που είναι παρούσα σε 193 χώρες, και η Delta, παρούσα σε 170 χώρες.

Άλλες πέντε παραλλαγές είναι υπό παρακολούθηση – σε αυτές περιλαμβάνεται η Μ.

Επισημαίνεται πως ο παγκόσμιος επιπολασμός της μετάλλαξης Μ ήταν μικρότερος του 0,1% στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, επιπολασμός του στελέχους στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται διαρκώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην Ελλάδα, τη μετάλλαξη Μ φέρουν μόλις έξι (6) επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα και με την αποψινή (9/9) έκθεση του ΕΟΔΥ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σύρος: Πυροβόλησαν γάτα στη Δόξα – Αναζητέιται ο δράστης
27 Φεβρουαρίου, 2025
Η METLEN στηρίζει Εμπράκτως το Σωματείο «Φάρος Τυφλών της Ελλάδος»
27 Φεβρουαρίου, 2025
Ανδρουλάκης: «Την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας»
27 Φεβρουαρίου, 2025
Για πρώτη φορά φωτογραφίες ντοκουμέντο του Βασίλη Καλογήρου από την ημέρα που εξαφανίστηκε
27 Φεβρουαρίου, 2025
Παγκράτι: 56χρονος σκότωσε την ηλικιωμένη μητέρα του με μαγκούρα
27 Φεβρουαρίου, 2025
ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη: Πιθανή η παρουσία ενός αγνώστου καυσίμου – 5 έως 7 τα θύματα με αιτία θανάτου τη φωτιά
27 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη 72χρονη για ανθρωποκτονία στην Αργολίδα
27 Φεβρουαρίου, 2025
Το πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη (PDF)
27 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο σταρ του Χόλιγουντ Τζιν Χάκμαν – Βρέθηκε νεκρός μαζί με την σύζυγό του
27 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Μήνυμα από το 112 στη Δυτική Ελλάδα – Ισχυρά φαινόμενα σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και νησιά Ιονίου
27 Φεβρουαρίου, 2025