Στην κρίσιμη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup έχει στραμμένο το βλέμμα η κυβέρνηση καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα εξαρτηθούν πολλά για το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η κάθε χώρα της Ε.Ε, τον βαθμό ευελιξίας στην αξιοποίηση των κονδυλίων αλλα και γενικότερα στον αγώνα για δραστική αντιμετώπιση της πανδημίας και σταδιακή επαναφορά στην “κανονικότητα”.
Η Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσδοκά μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα, και χωρίς σκληρούς δεσμευτικούς όρους, οι αναγκαίες δράσεις για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε ένας εκ των 9 συνολικά πρωθυπουργός που τάχθηκαν με ηχηρή παρέμβασή τους υπέρ της έκδοσης κορωνο-ομολόγου.
Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η η κυβέρνηση αναμένει αποφάσεις για μια κοινή αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, τα οποία δεν προκλήθηκαν από μεμονωμένες δημοσιονομικές αστοχίες αλλά από έναν εξωτερικό παράγοντα που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.
Ελπίδα και προσδοκία της Αθήνας είναι να βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ με χαμηλό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
Οι έως τώρα αποφάσεις της ΕΕ
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σήμερα ως ισότιμο μέλος και όχι σαν «μαύρο πρόβατο», όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.
Επίσης υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει η αποδοχή εκ μέρους της Ευρώπης των δύο προτάεων του Πρωθυπουργού για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση που εκτελεί η ΕΚΤ και για αυξημένη ευελιξία ως προς την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
Θετική, κατά τις ίδιες πηγές, είναι επίσης και η απόφαση του Eurogroup να μην ισχύσει για φέτος η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως και η απόφαση του Ecofin για ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι αποφάσεις αυτές δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να δαπανήσει χωρίς περιορισμούς για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται.
“Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διοχέτευσης «ζεστού» κοινοτικού χρήματος στην αγορά για τη στήριξη εργοδοτών και εργαζόμενων”, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, που δεν κρύβουν την αγωνία τους για την έκβαση της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.