Η ζωή μας έχει ήδη αλλάξει και από ότι λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με τον κορονοϊό, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια!
Σε μία άλλη κανονικότητα θα ζούμε, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις νέες συνθήκες φυσικής απόστασης και μέτρων υγιεινής για τον πληθυσμό αλλά και για την εγρήγορση των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών στη χώρα μας – όπως και παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τονίζεται πλέον από τους ειδικούς η ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού, τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια, αλλά και η πιθανότητα να εκδηλωθούν πιο σημαντικές επιδημίες τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι τα επόμενα χρόνια.
Ο χρονικός ορίζοντας που τίθεται αυτομάτως για την άρση των μέτρων μέσα από τις εκτιμήσεις των ειδικών του Χάρβαρντ προφανώς δεν αφήνει ευρύ περιθώριο για αισιοδοξία, ιδίως σε συνδυασμό με τις άλλες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του εμβολίου σε περίπου έναν χρόνο.
Ωστόσο, μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση μοιάζει επιβεβλημένη, και υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να πει κάποιος πως τα επόμενα δύο χρόνια με τον κορονοϊό μας δίνουν το περιθώριο για να προσαρμοστούμε σε αυτήν, την νέα κατάσταση.
Τον τρόπο που θα «σηκώνονται» τα επιδημικά κύματα του νέου κορονοϊού περιέγραψαν οι ειδικοί του Χάρβαρντ.
Σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορονοϊούς. Με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά την πορεία του νέου ιού. Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού, τους επόμενους χειμώνες, μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες. Εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα, όπως πχ ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα αυτά, κάθε περίοδο επιδημικού κύματος θα αποτελούν το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού, μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία.