Κορονοϊός: Tο κακό σενάριο, η έκρηξη κρουσμάτων και το lockdown

Στον κλοιό της μετάλλαξης «Δέλτα» βρίσκεται η χώρα καθώς χιλιάδες κρούσματα είναι νέοι, παιδιά και βρέφη.

Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται ευκολότερα και με ταχύτερους ρυθμούς. Χτύπησε την πόρτα της χώρας και δίνει καθημερινά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων με την αύξηση να φτάνει στο 150 %.

Το 75% των κρουσμάτων εντοπίζεται σε ηλικίες κάτω των 34 ετών (ΤΡΥΠΗΜΑ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ 15-24)και συγκεκριμένα στις ηλικίες 15 έως 24. Ενώ το 70% των στελεχών της «Δέλτα» εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Για αυτό και καθημερινά οι ηλικιακές αυτές ομαδες σπεύδουν να εξεταστούν σε σημεία που γινονται rapid test .

Με το τέταρτο κύμα πανδημίας να έρχεται πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο μέγκα τόνισε ότι ο κορωνοιος «θα χτυπήσει» τους ανεμβολίαστους και επέμενε  στην επαναφορά των μέτρων, όπως η χρήση μάσκας , ώστε να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού.

Το μεγάλο εμβολιαστικό στοίχημα

Μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή, η εμβολιαστική οχύρωση της χώρας ως το τέλος του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι το Σεπτέμβρη όλοι οι άνω των 50 γιατί θα νοσήσουν και μάλιστα πιο βαριά

Το 70,5% αγγίζει το ποσοστό εμβολιασμένων στις ηλικίες 55-59 ετών , ενώ στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί .

Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό εμβολιασμένων ανέρχεται στο 41%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και μαζί με τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

Το τέταρτο κύμα φουσκώνει και θα κορυφωθεί σύμφωνα με τους ειδικούς τον Αύγουστο.

Κορονοϊός: Tο κακό σενάριο, η έκρηξη κρουσμάτων και το lockdown

Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις του καθηγητή πνευνομονολογίας Νίκου Τζανάκη για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς εξαπλώνεται και η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Αταίριαστοι, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το βασικό σενάριο για τον Αύγουστο «δείχνει» 4.500 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως.

Στο «κακό» σενάριο τον Αύγουστο θα μπορούσαν τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν έως τις 6.000 με 6.500.

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτή η πρόβλεψη είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο κ. Τζανάκης έκρουσε παράλληλα καμπανάκι κινδύνου για τις νοσηλείες, όπου ήδη στην Κρήτη έχουν αυξηθεί κατά 15%.

Για τους εμβολιασμένους ο καθηγητής θύμισε ότι δεν προστατεύονται από την μόλυνση από τον ιό αλλά από τη σοβαρή νόσηση. Σοβαρά συμπτώματα αναμένεται να έχουν οι ανεμβολίαστοι και ειδικά οι άνω των 50 και 60 ετών, για τους οποίους το ενδεχόμενο νοσηλείας είναι ισχυρό.

Ειδικά για τους οίκους ευγηρίας ο κ. Τζανάκης ήταν ιδιαίτερα αυστηρός λέγοντας πως όσοι επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν θα πρέπει να απολυθούν καθώς «δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των γονιών μας».

Για ποιες κατηγορίες εργαζόμενων ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα αλλά και της επιβράδυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ορισμένων κλάδων αλλά και κίνητρα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

  • Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.
  • Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
  • Ακόμα, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

«Οι αποφάσεις αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται»

«Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές» είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας τις αποφάσεις.

«Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα» συμπλήρωσε.

Μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τα lockdown

Όλα τα παραπάνω προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στους επιστήμονες, οι οποίοι μιλούν πλέον ανοιχτά για ένα νέο lockdown το Φθινόπωρο.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός ακόμα lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει τέτοια πίεση.

«Η αναστροφή της αποκλιμακωτικής πορείας που είχαμε όλο τον Ιούνιο ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου, όπου εκεί λέμε ότι ξεκίνησε και το 4ο κύμα, λόγω της χαλάρωσης που επήλθε με το καλοκαίρι, την ανάγκη διασκέδασης, την απελευθέρωση πολλών περιορισμών, αλλά και το γεγονός ότι θεωρήσαμε ότι τελειώσαμε με την πανδημία» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας μάλιστα ότι σε εκείνο το χρονικό σημείο «είχαμε την ταυτόχρονη αύξηση δύο στελεχών, της νιγηριανής μετάλλαξης, η οποία είναι στη φάση της έντονης ανάπτυξής της και τα αρχικά βήματα της μετάλλαξης ‘Δέλτα’ ή αλλιώς ινδικής μετάλλαξης».

«Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε και που ζήσαμε τις 10 πρώτες ημέρες του Ιουλίου είναι το ταυτόχρονο αποτέλεσμα της χαλάρωσης και της ανάπτυξης των δύο μεταλλάξεων» συμπλήρωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Για την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού.

«Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 82% των ενηλίκων ή ακόμα και στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα φτάσουμε στα νούμερα που έχουμε προβλέψει» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αν συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών ως έχει τώρα, θα δούμε μια κορύφωση περίπου στον Δεκαπενταύγουστο που θα είναι από τα είναι ανάμεσα στα 3.500 – 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται».

«Η αλήθεια είναι ότι η διασπορά στην κοινότητα υπάρχει, είτε κάνουμε τεστ, είτε όχι» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγάννης για το γεγονός ότι τα κρούσματα εμφανίζονται αυξημένα λόγω των περισσότερων τεστ που γίνονται αναγκαστικά λόγω των μετακινήσεων.