H έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, έχει δημιουργήσει αναταραχή στα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στους επιστήμονες.
Την εκτίμηση πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια.
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής μάλιστα, έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση για το θέμα της μάσκας, σε περίπτωση που υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ο κ. Μαγιορκίνης δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο.
Η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως ακόμη και με το R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων.
«Μπορεί να δούμε αύξηση πριν δούμε την μείωση», τόνισε και πρόσθεσε πως αν γίνει πραγματικότητα το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας.
«Γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους» επεσήμανε.
Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε πως το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και η ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους.
Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο σενάριο ανοίγματος των σχολείων σε δύο φάσεις.
«Ας πούμε του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα».
Έως και 2.000 κρούσματα τη μέρα
Την ώρα που οι κορονοϊός εξαπλώνεται στη χώρα μας, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του ΑΠΘ για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθούν μέσα στο φθινόπωρο τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αν δεν ληφθούν μέτρα.
Η έρευνα του ΑΠΘ παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μιλώντας στο MEGA είπε ότι οι αριθμοί της έρευνας για τα κρούσματα κορονοϊού τους επόμενους μήνες προκύπτουν με βάσει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με την έρευνα τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2.000!
Ο κ. Σαρηγιάννης, εξήγησε πάντως ότι τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να μεταβληθούν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.
Τόνισε πως τα βασικά μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού είναι η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η τήρηση της υγιεινής, λέγοντας πως φρένο στον ιό βάζουν και μέτρα όπως η τηλεργασία, που πρέπει να ενταθεί.