Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που μπορεί να αποκαλύψει «κρυφά» κρούσματα

Πέρα από τον πυρετό, τον βήχα και τη δύσπνοια, που είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, η διάρροια είναι επίσης ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα της νόσου Covid-19, η οποία προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και στην πιο αποτελεσματική απομόνωση κρουσμάτων που θα μπορούσαν να περάσουν κάτω από το «ραντάρ» λόγω της έλλειψης αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Μολονότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα, περίπου ο ένας στους πέντε εμφανίζει διάρροια, εμετούς ή πόνους στην κοιλιά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Κίνα, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας «American Journal of Gastroenterology».

Η κινεζική έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως η διάρροια πρέπει να γεννάει υποψίες για λοίμωξη Covid-19, ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανιστεί τα πιο αναμενόμενα αναπνευστικά συμπτώματα. Επίσης συμπεραίνει ότι οι ασθενείς με πεπτικά συμπτώματα έχουν χειρότερη κλινική εξέλιξη και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοια συμπτώματα.

Η μελέτη σε 204 ασθενείς (με μέση ηλικία 55 ετών) με Covid-19 σε διάφορα νοσοκομεία της Γουχάν και άλλων κινεζικών πόλεων έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (99) εισήχθησαν σε νοσοκομείο αναφέροντας ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα ως βασικό πρόβλημα τους. Από αυτούς, οι 41 (ποσοστό 20% ή ο ένας στους πέντε) είχαν σαφές πεπτικό πρόβλημα, συγκεκριμένα οι 29 είχαν διάρροια, οι οκτώ εμετούς και οι τέσσερις πόνους στην κοιλιά. Μάλιστα επτά ασθενείς είχαν μόνο γαστρεντερικά και καθόλου αναπνευστικά συμπτώματα.

Όσο η ασθένεια προχωρά και γίνεται πιο σοβαρή σε ένα ασθενή, τόσο επιδεινώνονται και τα γαστρεντερικά συμπτώματα του. Εκείνοι που δεν έχουν καθόλου τέτοια συμπτώματα, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (60%) να θεραπευθούν και να πάρουν εξιτήριο, σε σχέση με όσους έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα (34%).

Με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα ανταλλαγής κατεχόμενων εδαφών με την Ουκρανία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν νοθευμένα έλαια
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χρηστίδης: Η συμμαχία ΝΔ – Σπαρτιατών ήταν αυτή που οδήγησε στην εκλογή Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή ψηφοφορία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Δένδιας καλεί τις ΗΠΑ να διαλέξουν ανάμεσα στην αυταρχική Τουρκία και την Ελλάδα του διεθνούς δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρία Κορινθίου: Τώρα πια δεν με νοιάζει τι γράφουν και τι λένε για εμένα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Teleperformance κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας BIG 2025 για την πλατφόρμα προηγμένης ανάλυσης αλληλεπιδράσεων
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πάρος: Εκκενώθηκε δημοτικό σχολείο λόγω ανησυχίας στατικότητας κτιρίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Έλον Μασκ για ΗΠΑ: Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Αλλεπάλληλες δονήσεις μέσα σε λίγη ώρα
12 Φεβρουαρίου, 2025