Κορονοϊός: Τραγωδία με 3 πούλμαν θανάτων – Θρήνος τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Δραματικές φαίνεται ότι θα είναι φετινές γιορτές, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να δείχνουν ότι οδεύουμε προς ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία.

Οι θάνατοι από κορονοϊό τις ημέρες των γιορτών αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Παγώνη: Τραγωδία με 3 πούλμαν θανάτων

«Αυξάνονται οι εμβολιασμοί, αλλά δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερο από ένας μήνας και για την δεύτερη δόση, τα Χριστούγεννα, αν προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα ραντεβού, να το τρέξουμε, θα μπορέσουμε να έχουμε μία μικρή σταθερότητα και μείωση των κρουσμάτων» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Λέγαμε για ένα πούλμαν θανάτων και έχουμε φτάσει σε 3 πούλμαν θανάτων, συνέπεια της αύξησης των κρουσμάτων. Αν μειωθούν τα κρούσματα, θα μειωθούν και οι θάνατοι και νοσηλείες σε ΜΕΘ και για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουν πολύ οι εμβολιασμοί. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο επιθετική που δεν το περιμέναμε ούτε εμείς. Είδαμε σε έναν μήνα 14 θανάτους σε άτομα 25-37 χρονών. 3 μωρά σε δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία. Βλέπουμε ακόμα και τους εμβολιασμένους, που έχουν το παράθυρο 10% να νοσήσουν, όταν νοσούν η μετάλλαξη τους καθίζει στο σπίτι και τους κάνει πυρετό, ενώ θα μπορούσαν να το περνάνε στο πόδι».

Σαρηγιάννης: Περιμένουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου

Η κορύφωση των θανάτων θα γίνει στις 17 Δεκέμβρη, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» ο καθηγητής Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς την ημέρα.

«Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε με νοήμα ο καθηγητής.

Έαν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700.

Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «έαν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

Σε ερώτηση έαν θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και έαν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα».

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, λέγοντας ότι περιμένουμε σημαντική επιδείνωση.

Καπραβέλος: Οδηγούμαστε σε τραγωδία

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον ΑΝΤ1 μίλησαν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ.Σπαντιδέας και ο πνευμονολόγος Νικόλαος Καπραβέλος, μετά το χθεσινό σοκ των 105 και πλέον θανάτων και τον 608 διασωληνωμένων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σπαντιδέας, βάσει των ιατρικών μοντέλων, οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν το Δεκέμβριο.

Έκανε λόγο για «βάναυση» πανδημία και ειδική αναφορά στις ΗΠΑ, αφού είναι η «θανατηφόρα πανδημία που έχει πλήξει τις ΗΠΑ».

Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, εξήγησε πως «Ο εμβολιασμένος χρειάζεται πολύ μεγάλο διάστημα να μεταδώσει, σε αντίθεση μετον ανεμβολίαστο που τον κολλάει σε ελάχιστο χρόνο», τονίζοντας ότι έχει υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα προστασίας.

Ενώ όσο αφορά στα μέτρα, έκρινε πως πρέπει να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα και σημειώνοντας ότι τόσοι οι γιατροί όσο και οι πολιτικοί έχουν κι άλλα «όπλα στη φαρέτρα» τους προέβλεψε ότι θα πάμε σε μέτρα όπως της Αυστρίας.

Καπραβέλος: Οδηγούμαστε σε τραγωδία

Ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε, από την πλευρά του πως, «στις 50 εισαγωγές, οι 10-11 είναι πλήρως εμβολιασμένοι», τονίζοντας πως είναι λάθος το ότι «οι οι εμβολιασμένοι είναι άτρωτοι» και όπως και ο κ.Σπαντιδέας τόνισε την ανάγκη της επαναφοράς της μάσκας και της τήρησης των μέτρων καθολικά.

«Ο εμβολιασμός έφερε χαλάρωση κι αυτό φέρνει νέα κρούσματα», παρατήρησε και προέβλεψε ότι, «φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τριψήφιο θανάτων».

«Οδηγούμαστε σε μία τραγωδία», εξέφρασε τη βεβαιότητα, περιγράφοντας πως «πάμε σε μία πανδημία ανεμβολιάστων και σε αυτήν συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι».

«Δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας, ποτέ μη λες ποτέ, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα», σχολίασε για τα μέτρα που λαμβάνονται κι αυτά που πρόκειται να έρθουν.

Τέλος, είπε πως στο Παπανικοάλου από τους 64 νεκρούς που είχαν τον τελευταίο μήνα, το 85% ήταν ανεμβολίαστοι, οι υπόλοιποι όμως ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα που δεν είχαν προλάβει να κάνουν την 3η δόση».