Κορονοϊός: Τραγωδία με υγειονομικούς

Δύο ακόμα υγειονομικοί έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στη Θεσσαλία, ανεβάζοντας σε 22 τον συνολικό απολογισμό θανάτων υγειονομικών από τη νόσο Covid 19.

Πρόκειται για έναν 61χρονο γενικό χειρουργό και διευθυντή του κέντρου υγείας αστικού τύπου της πόλης της Λάρισας και έναν 56χρονο, διευθυντή της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο 61χρονος νοσηλεύτηκε από 7 Δεκεμβρίου στο Γεν. Νοσοκομείο Λάρισας πρώτα σε κλινική και επί πολλές ημέρες στη ΜΕΘ διασωληνωμένος και κατέληξε πριν από τέσσερις ημέρες.

Ο 56χρονος νοσηλεύτηκε πρώτα σε κλινική κορονοϊού του νοσοκομείου Καρδίτσας. Επιβαρύνθηκε η υγεία του διασωληνώθηκε και επειδή η ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν γεμάτη διεκομίσθη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Πήγαινε καλύτερα αποσωληνώθηκε, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και χθες κατέληξε.

«Δυστυχώς οι περισσότεροι νεκροί εργαζόμενοι είναι από τις υγειονομικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας. Στα μέρη που διεξήχθησαν οι σφοδρότερες μάχες του υγειονομικού πολέμου», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους τους και στους συναδέλφους τους, τονίζει μεταξύ άλλων: «Για εμάς θα ζουν πάντα. Δεν θα τους ξεχάσουμε. Δεν θέλουμε ανταλλάγματα. Δεν διεκδικούμε να στήσει η πολιτεία ανδριάντες στις πλατείες στους ήρωες υγειονομικούς θύματα πολέμου. Ούτε να ονομάσουν οδούς με το όνομά τους προς τιμήν τους.

Όμως έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε εργατικό ατύχημα το θάνατό τους, την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όχι άλλα δάκρυα, συμπάθεια και χειροκροτήματα, χωρίς ανάληψη ευθύνης και υποχρεώσεων».

Παράλληλα, γνωστοποιεί τον θάνατο 45χρονου υγειονομικού γενικού γιατρού του νοσοκομείου Βόλου από βαρύ εγκεφαλικό, που πέθανε χθές στη Μεθ ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ο 45χρονος «εργαζόταν στα τεπ και το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου του Βόλου. Έπαθε εγκεφαλικό μετά από εφημερία και ενώ είχε ξεπεράσει το κορονοϊό από τον οποίο είχε νοσήσει. Διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου, στο οποίο δεν υπήρχε κλίνη γενικής ΜΕΘ. Διασωληνώθηκε την Παρασκευή. Κενή κλίνη γενικής ΜΕΘ δεν υπήρχε σε κανένα νοσοκομείο της Θεσσαλίας να διακομισθεί. Μετατράπηκαν σχεδόν όλες σε ΜΕΘ κορονοϊού. Έτσι διεκομίσθη σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου στη Λάρισα. Δυστυχώς κατέληξε».

«Η οδύσσεια των αδικοχαμένων συναδέλφων για να βρουν κλίνη ΜΕΘ δείχνει ότι οι αντοχές του συστήματος ξεπεράστηκαν. Ο θάνατος του συναδέλφου από εγκεφαλικό δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι έχει σχέση με την εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών. Συλληπητήρια στην οικογένεια και του εκλιπόντος συναδέλφου από το νοσοκομείο του Βόλου και τους υπηρετούντες εκεί συναδέλφους», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

-Ad-