Κορονοϊός: «Βόμβα» Μαγιορκίνη για τα κρούσματα

Το σταθερό στρες στις ΜΕΘ, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορείας της πανδημίας στην χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο καθηγηγητής στις ΜΕΘ ο αριθμός των νοσηλευόμενων κυμαίνεται απο 80 έως 100.

Χαρακτήρισε ευαίσθητη την τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων στην Αττική, τα οποία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κυμάνθηκαν απο 1200 – 1300.

Σταθερή ακόμη είναι η αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που καταλήγουν από τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής επισήμανε πως εντοπίζονται, την ίδια ώρα. σημαντικά αυξητικές τάσεις και σε άλλες περιφέρειες, πέραν της Αττικής.

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας πλήρη τήρηση των μέτρων, σημειώνοντας πως η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να επιτείνει τη μεταδοτικότητα.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς (σ.σ. διαβάστε παρακάτω όλα όσα είπε) ωστόσο κατά την διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έριξε… βόμβα.

Η ερώτηση ήταν η εξής: «Πόσα εκτιμάτε ότι είναι, αν μπορούμε να έχουμε κάποια εκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με όσα δηλώνονται; Υπάρχει ένα ποσοστό διασποράς του ιού που θα μπορούσαμε να το αναγάγουμε;».

Και ο καθηγητής απάντησε: «Με βάση το ποσοστό θετικότητας που βλέπουμε σε διαφορετικές περιοχές, δεν είναι εύκολο να κάνουμε μία άμεση εκτίμηση. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από πληθυσμό σε πληθυσμό. Οπότε δεν είναι εύκολο να κάνουμε εκτίμηση κρουσμάτων όχι μόνο εδώ, αλλά και παντού. Δεν εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 20.000 αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, χωρίς να αποκλείεται να κάνουμε κάποιο λάθος. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εκτίμηση σε παγκόσμια κλίμακα».

-Ad-