Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμο των νεκρών στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον σε 152.
Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται ο νέος κορονοϊός να κυκλοφορούσε στη χώρα μας και να υπήρχαν νοσούντες ή ακόμα και θάνατοι, πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, στις 26 Φεβρουαρίου 2020».
«Ο ιός δεν χρειάζεται έναν ασθενή μηδέν. Στις περισσότερες χώρες οι επιδημίες ξεκίνησαν από πολλαπλές εισαγωγές και μάλιστα από διαφορετικούς, πολλαπλούς ασθενείς μηδέν» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο ακριβής χρόνος εισαγωγής του ιού στην Ελλάδα δεν είναι γνωστός. «Με βάση το πρώτο κρούσμα που ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί κανείς να πάει 10 μέρες πίσω και να πει ότι κατά πάσα πιθανότητα –επειδή παίρνει δυο σειριακά διαστήματα, δυο γενιές του ιού- ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου. Αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν; Όχι, δεν την αποκλείω και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν στη Γαλλία» σημείωσε.
Το πότε ξεκίνησε η κυκλοφορία του νέου κορονοϊού έχει επιδημιολογική σημασία. Υπάρχουν δύο τρόποι για να εξακριβωθεί η παρουσία του SARS-COV2 νωρίτερα τον Φεβρουάριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο στη χώρα: ο ένας τρόπος είναι να εξεταστούν αναδρομικά τα κρούσματα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με γρίπη, για να δουν οι επιστήμονες αν συνυπήρχε και ο νέος κορονοϊός. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εξεταστούν για την παρουσία του SARS-COV2, όλα τα αρνητικά δείγματα για γρίπη από τα Κέντρα Αναφοράς της χώρας.
Ήδη ο κ. Τσιόδρας έχει επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, για να ελεγχθούν αναδρομικά τα αρνητικά για τον ιό της γρίπης δείγματα.
«Δεν σημαίνει κάτι πρακτικό, απλά θα δείξει ότι ο ιός κινείται ύπουλα σε μία χώρα και δεν τον ανακαλύπτεις, αν δεν έχεις γνώση γι’ αυτόν. Κι έχει να κάνει με το πότε μας ανακοινώθηκε από τις διεθνείς αρχές, πότε υπήρξε επιφυλακή. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα, πχ. τέλος Ιανουαρίου, και για αυτό το κρούσμα να σταμάτησε η μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα για τη γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν. Δεν είναι απαραίτητο αυτό το κρούσμα να ξεκίνησε κάτι, γιατί θα το βλέπαμε πιο νωρίς. Έχει σημασία επιδημιολογική. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι θάνατοι» ανέφερε.