Υψηλά τα ποσοστά των ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλέυονται τόσο στις ΜΕΘ όσο και σε απλές κλίνες COVID
Στους 54 βρίσκεται ο αριθμός των ανεμβολίαστων ασθενών που έχαναν την μάχη με τον κορονοϊό κατά την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου στα όρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις ΜΕΘ της ίδιας περιφέρειας νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 (96,1%) δεν έχουν κάνει το εμβόλιο
Αναφορικά με τις απλές κλίνες Covid, η κατάσταση είναι περίπου η ίδια, καθώς από τους 221 ασθενείς που νοσηλεύονται οι 180 (81,5%) δεν είναι εμβολιασμένοι.
Για περιοχές που προκαλούν ανησυχία ανάμεσα στις οποίες είναι και η Βόρεια Ελλάδα έκανε λόγο χτες ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Την ίδια στιγμή έκκληση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους απηύθυνε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στους ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Όπως ανέφερε, 1 στα 3 κρούσματα κορονοϊού αφορούν σε παιδιά έναντι 1 στα 5 παιδιά που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
«Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ. Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων θα φανούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «οι υγειονομικοί ετοιμαζόμαστε για τρίτη δόση μαζί με τους άνω των 60 ετών. Πιθανό αυτή θα είναι η εισήγηση από την Επιτροπή». Πρόσθεσε δε ότι η Βρετανία πριν λίγες ημέρες έριξε το όριο για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για όσους είναι πάνω από 50 ετών.
Τέλος, επισήμανε ότι σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «New England» δημοσίευσε μια μελέτη που έλεγε για την τρίτη δόση πόσο προσφέρει κι εξασφαλίζει την ομάδα των ασθενών υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα. «Μετά τους 7-8 μήνες τα αντισώματα δεν εξαφανίζονται, αλλά μειώνονται. Ξεκινάμε με τις ομάδες και πιστεύω σιγά σιγά ότι οι περισσότερες ομάδες, αν όχι, θα κάνουν όλοι», κατέληξε.