Κορονοϊός: «Ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη – Δεν θα εξαφανιστεί»

Την απαισιόδοξη άποψη του για την πορεία της πανδημίας, εξέφρασε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι ο οποίος ανήκει και στην ομάδα κρούσης του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, αναφερόμενος στον κορονοϊό μίλησε για τον «απόλυτο εφιάλτη» για τους ειδικούς της υγείας και μίλησε για το σήμερα αλλά και για το αύριο όσον αφορά στην πανδημία που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη.

Μιλώντας στο συνέδριο TB Alliance Fighting Pandemics: 2020 and Beyond και στην Betsy McKay της Wall Street Journal ο Φάουτσι όταν του ζητήθηκε να συγκρίνει την πανδημία με έναν αγώνα μπέιζμπολ και ποιο είναι το σκορ απάντησε: «Δεν είμαστε καν στο τέλος του παιχνιδιού, ούτε καν στην μέση».

Αναφερόμενος στον μακάβριο απολογισμό των νεκρών και τον αριθμό των κρουσμάτων είπε: «Βεβαιότατα δεν κερδίζουμε τη μάχη. Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει 623.507 ανθρώπους και έχουμε πάνω από 15,2 εκατομμύρια κρούσματα».

«Ειδικοί της υγείας περιγράφουν τον κορονοϊό ως τον “χειρότερο εφιάλτη” τους και ως την “τέλεια καταιγίδα”», είπε ακόμα..

Περιγράφοντας την πορεία του κορονοϊού είπε ακόμα ότι «μεταδόθηκε από ένα ζώο σε άνθρωπο, κανείς δεν φαίνεται να έχει ανοσία και είναι ένας ιός του αναπνευστικού που έχει την ικανότητα να μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα και να σκοτώνει εύκολα τους ηλικιωμένους ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

«Ζούμε αυτή την στιγμή το ξέσπασμα μιας ιστορικής πανδημίας και προς το παρόν δεν φαίνεται να τελειώνουμε με αυτήν», είπε ακόμα.

Το πιο ανησυχητικό από όλα όσα είπε όμως είναι ότι ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί όπως έγινε με τον SARS γιατί έχει την ικανότητα να μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα.

Για το ενδεχόμενο να μεταλλαχθεί και να γίνει κάποια στιγμή όπως ένα απλό κρυολόγημα από το οποίο κανείς δεν κινδυνεύει να πεθάνει είπε ότι δεν βλέπει κάποια τέτοια πιθανότητα.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιου είδους ιό ο οποίος να εμφανίζεται σε διάφορες μορφές από συμπτωματικούς ασθενείς, μέχρι ασθενείς που να πρέπει να νοσηλευθούν και με πολλούς από αυτούς να πεθαίνουν», είπε ο Φάουτσι.

Τέλος, προσπάθησε να γίνει λίγο αισιόδοξος λέγοντας ότι με τον συνδυασμό μέτρων υγείας, ενός ποσοστού ανοσίας της αγέλης και ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα και να ζήσουμε μια κανονικότητα.

πηγή: Newsweek