Καθώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να βρουν μια θεραπεία για τον κορωνοϊό, ξεχώρισε σε αυτό ένα νεαρό κορίτσι.
Η Αnika Chebrolu, μια 14χρονη από το Frisco του Τέξας, κέρδισε το 3M Young Scientist Challenge 2020 – και και της απονεμήθηκε έπαθλο 25.000 δολαρίων – για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή θεραπεία στον Covid-19.
Η Ανίκα ανακάλύψε ένα μόριο μολύβδου που μπορεί επιλεκτικά να συνδεθεί με την ακίδα πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2. «Τις τελευταίες δύο μέρες, είδα ότι υπάρχει πολλή διαφημιστική εκστρατεία για το έργο μου, καθώς περιλαμβάνει τον ιό SARS-CoV-2 και αντανακλά τις συλλογικές μας ελπίδες να τερματίσουμε αυτήν την πανδημία καθώς, όπως όλοι οι άλλοι, εύχομαι να πάμε σύντομα πίσω στην κανονική μας ζωή », είπε η Ανίκα στο CNN.
Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανέφερε την πρώτη της περίπτωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον Δεκέμβριο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερους από 219.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημιακού Κέντρου Επιστημών και Μηχανικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Η Ανίκα, που είναι Ινδό-Αμερικάνα υπέβαλε το έργο της όταν ήταν στην 8η τάξη – αλλά δεν ήταν πάντα επικεντρωμένη στην εξεύρεση θεραπείας για τον Covid-19.
Αρχικά, στόχος της ήταν να χρησιμοποιήσει μεθόδους in-silico για να προσδιορίσει μια ένωση μολύβδου που θα μπορούσε να συνδεθεί με μια πρωτεΐνη του ιού της γρίπης.
Η Ανίκα είπε ότι εμπνεύστηκε να βρει πιθανές θεραπείες για ιούς αφού έμαθε για την πανδημία της γρίπης του 1918 και έμαθε πόσα άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τους ετήσιους εμβολιασμούς και τα φάρμακα κατά της γρίπης στην αγορά.
“Η Ανίκα έχει ένα εξεταστικό μυαλό και χρησιμοποίησε την περιέργειά της για να κάνει ερωτήσεις σχετικά με ένα εμβόλιο για το Covid-19”, δήλωσε ο Δρ Cindy Moss, κριτής του 3M Young Scientist Challenge, στο CNN.
“Η δουλειά της ήταν περιεκτική και εξέτασε πολλές βάσεις δεδομένων. Ανέπτυξε επίσης μια κατανόηση της διαδικασίας καινοτομίας και είναι ικανότατη στην επικοινωνία. Η προθυμία της να χρησιμοποιήσει το χρόνο και το ταλέντο της για να βοηθήσει να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος μας δίνει όλες ελπίδες.”
Η Ανίκα είπε ότι η κατάκτηση του βραβείου και του τίτλου κορυφαίων νέων επιστημόνων είναι τιμή, αλλά το έργο της δεν έχει τελειώσει.
Ο επόμενος στόχος της, λέει, είναι να συνεργαστεί με επιστήμονες και ερευνητές που αγωνίζονται για τον «έλεγχο της νοσηρότητας και της θνησιμότητας» της πανδημίας, αναπτύσσοντας τα ευρήματά της σε μια πραγματική θεραπεία για τον ιό.
“Η προσπάθειά μου να βρω μια ένωση μολύβδου για σύνδεση με την ακίδα της πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2 αυτό το καλοκαίρι μπορεί να φαίνεται να είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά εξακολουθεί να προσθέτει σε όλες αυτές τις προσπάθειες”, είπε.
“Το πώς μπορώ να αναπτύξω αυτό το μόριο με τη βοήθεια ιολόγων και ειδικών στην ανάπτυξη φαρμάκων θα καθορίσουν την επιτυχία αυτών των προσπαθειών.”
Φυσικά, η Ανίκα βρίσκει επίσης χρόνο να έχει μια φυσιολογική ζωή 14χρονης. Όταν δεν βρίσκεται σε εργαστήριο ή εργάζεται για την επίτευξη του στόχου της να γίνει γιατρός ή ερευνητής, η Ανίκα εκπαιδεύει τον ινδικό κλασικό χορό που ονομάζεται Bharatanatyam, τον οποίο ασκεί εδώ και οκτώ χρόνια.
Πηγή: CNN