Επί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, αναμένει μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών αλλά και της έντασης από την Τουρκία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενώ ταυτοχρόνως προετοιμάζεται για μακράς διάρκειας επιφυλακή.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης εστιάζεται στη «αναβάθμιση» του προβλήματος από ελληνικό σε ευρωπαϊκό και για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο, Τρίτη 3 Μαρτίου, στα σύνορα στον Έβρο από κοινού όχι μόνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί, αλλά και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την «αυτοψία» των κορυφαίων Ευρωπαίων στον Εβρο, καθώς αυτή είναι η πρώτη κίνηση εκ μέρους της Ε.Ε, να δείξει, μια κάποια, έστω, αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για την αποτροπή εισόδου στη χώρα μας μαζικών μεταναστευτικών ροών με τελική κατάληξη την «καρδιά» της Ευρώπης.
Πέραν της επίσκεψης των Ευρωπαίων παραγόντων στον Εβρο, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Γερμανίας και της Γαλλίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας και συνακόλουθα να ξεκινήσει αποκλιμάκωση των πιέσεων εκ μέρους του Ερντογάν προς την Ευρώπη, μέσω του ανοίγματος των «πυλών» στις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές.
Σε αυτή την κατεύθυνση, άπαντες αναμένουν με αγωνία την κατ’ ιδίαν συνάντηση του τούρκου Προέδρου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, την προσοχή Πέμπτη ενώ αναβάλλεται τελικά η τετραμερής της Άγκυρας με Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία, που είχε προγραμματιστεί πριν την κρίση, για την ίδια μέρα, στην Κωνσταντινούπολη.
Προς το παρόν, για ευνόητους λόγους, η προσοχή εστιάζεται στον Εβρο, καθώς στα εκεί τουρκο-ελληνικά σύνορα επιχειρείται η πιο μαζική, παράνομη είσοδος στη χώρα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, επικρατεί κατάσταση συναγερμού, καθώς τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες περί σχεδίων από την τουρκική πλευρά που περιλαμβάνουν μέχρι και προσπάθεια απόβασης σε ξερονήσια αλλά και μαζική προσπάθεια εισόδου στη χώρα δια θαλάσσης.
Η ανησυχία μεγαλώνει λόγω της καλοκαιρίας αλλά και της ήδη εξαιρετικά έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν περίπου χίλιες νέες αφίξεις.