Κορύφωση της κακοκαιρίας: Νέα σύσκεψη και κλειστά σχολεία

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, την παγωνιά και τα χιόνια, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ήδη τα πρώτα χιόνια, έκαναν την εμφάνιση τους, σε περιοχές της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Πάρνηθας, όπου έκλεισε η λεωφόρος, από το τελεφερίκ και πάνω.

Επί ποδός, βρίσκονται περιφέρειες και δήμοι, καθώς εάν παραστεί ανάγκη θα χρησιμοποιηθούν εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, για να μείνουν οι δρόμοι ανοικτοί.

Η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Θηβών έχει κλείσει για τα βαρέως τύπου οχήματα, ενώ στην Εύβοια, κλειστά από σήμερα έως και την Τετάρτη, θα παραμείνουν τα σχολεία, στον Δήμο Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Λίμνης.
Μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου με απόφαση δημάρχων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, ώστε να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για σχολεία, τηλεργασία, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κλειστά σχολεία

Τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ορεινά της Εύβοιας και ήδη χιονίζει από το βράδυ της Κυριακής στα χωριά Σέτα και Στενή, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη.

Το σύνολο των δυνάμεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων έχουν τεθεί σε επιφυλακή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται και τα μηχανήματά στη νότια Φθιώτιδα και στους δήμους Καμένων Βούρλων και Λοκρών, ενώ στο Μαρτίνο έχουν συγκεντρωθεί πολλά εκχιονιστικά για να παρέμβουν όταν χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Λίμνης θα παραμείνουν προληπτικά κλειστά από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν γίνεται διά ζώσης μάθημα λόγω κακοκαιρίας, οι τάξεις λειτουργούν διαδικτυακά.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Εύβοιας, ανάλογα με την επέκταση των φαινομένων θα ληφθούν αποφάσεις από το πρωί.

Μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου με απόφαση δημάρχων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά

Νέα σύσκεψη το μεσημέρι

Επαγγελματισμό και σοβαρότητα απ’ όλους ζήτησε χθες Κυριακή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενόψει της κακοκαιρίας, μετά την ολοκλήρωση διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτική Προστασία. Νωρίτερα, συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενώ ακολούθησε και σύσκεψη Διυπουργικής Επιτροπής με θέμα την επιδείνωση του καιρού και τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου σήμερα Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας πρόκειται για μία κακοκαιρία, η οποία όπως φαίνεται θα πλήξει- κατά κύριο λόγο την Τρίτη και ενδεχομένως από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ίσως να επεκταθεί την Τετάρτη- περιοχές της Αττικής, Αττικοβοιωτίας, κομμάτι της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Κρήτης.