Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα από σήμερα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.Στιγμιότυπα από το κέντρο της Αθήνας, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Κορύφωση του κύματος καύσωνα σήμερα – Σταδιακή υποχώρηση από την Παρασκευή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη.

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική ανεβάζουν τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ ευνοείται και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Η θερμότερη ημέρα προβλέπεται να είναι η Πέμπτη. Την Παρασκευή θα ξεκινήσει η υποχώρηση της ζέστης από τα δυτικά και βόρεια, η οποία θα γίνει βαθμιαία αισθητή στην υπόλοιπη χώρα το σαββατοκύριακο.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια τις απογευματινές ώρες και πιθανώς τοπικές μπόρες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και από το βράδυ βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα δυτικών διευθύνσεων, 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο κατά τόπους θα φτάσει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς να τους ξεπεράσει λίγο. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη θα φτάσει κατά τόπους τους 39 με 41 βαθμούς, ενώ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα υπόλοιπα νησιά θα φτάσει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικών διευθύνσεων, ενισχυόμενοι στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου, στα παραθαλάσσια όμως η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή υποχώρηση, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Συναγερμός στην πυροσβεστική για τον καύσωνα της Πέμπτης – Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι αύριο οι πολίτες σε όλη τη χώρα, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς εξαιτίας του καύσωνα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία θα βρίσκεται αύριο επί ποδός καθώς τόσο οι θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς όσο και οι άνεμοι που θα πνέουν σε αρκετές περιοχές δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για ξεσπάσματα πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται εναέριες και μεικτές επίγειες περιπολίες και προληπτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις επικίνδυνες περιοχές.

Έξι περιοχές της χώρας θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική, στις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), από 07: 30 της Πέμπτης 1 Ιουλίου 2021, τίθεται σε μερική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό των Υπηρεσιών του Π.Σ. που υπηρετεί στις ανωτέρω περιοχές.

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Στην ανακοίνωση του Π.Σ. τονίζεται ότι σε άμεση συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Από την πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, αναφέρει η ανακοίνωση.