Κώστας Κατσαφάδος στο Newsique: «Το διπλό στοίχημα της κυβέρνησης της ΝΔ»

Τα όσα ζήσαμε (και ζούμε εν μέρει ακόμη) ήταν πρωτοφανή για τη γενιά μας. Η πανδημία που όμοιά της είχαμε να ζήσουμε δεκάδες χρόνια είχε συνέπειες σε ολόκληρη τη ζωή τόσο τη δική μας όσο και του κόσμου ολόκληρου.

Βιώσαμε μια παγκόσμια κρίση σε υγειονομικό επίπεδο σε πρώτο στάδιο και καλούμαστε τώρα να διαχειριστούμε τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Το πρώτο στοίχημα που έβαλε η κυβέρνηση ήταν να προφυλάξει την υγεία των πολιτών και να μην ζήσουμε και στην πατρίδα μας την τραγωδία που βίωσαν πολλές χώρες με την εκατόμβη νεκρών και με τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Πήραμε άμεσα μέτρα, και καλέσαμε τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα, τηρώντας τις οδηγίες που έδιναν καθημερινά οι επιστήμονες και η Πολιτική Προστασία.

Θέλω και από εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες που έμειναν στο σπίτι εμποδίζοντας την εξάπλωση του φονικού ιού αλλά και σε όλους αυτούς (γιατρούς, νοσηλευτές, δημοτικούς υπαλλήλους, στελέχη της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων, τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, τα παιδιά που μοίραζαν φαγητά κα) που έδωσαν τη μεγάλη μάχη για όλους εμάς. Πιστεύω ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας η Ελλάδα τα κατάφερε και πέτυχε να είναι ένα θετικό παράδειγμα και αυτό δημιουργεί στον κόσμο αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης στη δυνατότητα του κράτους να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά.

Παράλληλα προσπαθήσαμε κάτω από την πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση να κρατήσουμε και την κοινωνία όρθια. Από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε πολιτικές για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που από τη μια στιγμή έπρεπε να μπορούν να έχουν τα απαραίτητα όσο καιρό δεν έπρεπε να πάνε στις εργασίες τους.

Με ταχύτατους ρυθμούς αξιοποιήσαμε την τεχνολογία και περάσαμε στην ψηφιακή μετάβαση, πράγμα που κάτω από άλλες συνθήκες θα χρειαζόντουσαν μήνες. Παγώσαμε οφειλές σε δάνεια , εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις για να μην προσθέσουμε στους πολίτες περισσότερα άγχη, από αυτά που προκαλούσε η αλλαγή σοκ που είχε επέλθει στις ζωές τους.

Σήμερα η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει το επόμενο στοίχημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην κανονικότητα τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην οικονομική ζωή. Αλήθεια είναι ότι ακόμη κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα καθώς λείπουν αρκετά κομμάτια από το πάζλ των επιπτώσεων της πανδημίας.

Παρόλα αυτά αποφασίσαμε και το κάναμε πράξη να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις θέσεις εργασίας αλλά και να δώσουμε στις επιχειρήσεις εκείνα τα εργαλεία ευελιξίας ώστε να παραμείνουν ζωντανές και λειτουργικές.
Γνωρίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αντιμετωπίσουν ύφεση άρα και η δική μας. Ελπίζουμε ότι θα είναι μεν βαθιά αλλά σύντομη και ότι το 2021 θα καλύψουμε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος.

Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με σχέδιο και πρόγραμμα, που θα έχει ως στόχο να κρατήσει την οικονομία ζωντανή και τους πολίτες όρθιους. Με λογική και ευαισθησία καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι «λεφτόδενδρο» δεν υπάρχει. Σκοπός δεν είναι να οδηγήσουμε την κοινωνία, σε αυτά που πλήρωσε ακριβά τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι ώρα για μικροκομματισμούς και ανεύθυνη πλειοδοσία. Οι ταμειακές δυνατότητες της χώρας είναι δεδομένες. Με βάση αυτές θα κινηθούμε ώστε να πάρει μπροστά και πάλι η οικονομία. Με μειώσεις φόρων και εισφορών, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με χρηματοδότηση από το Δημόσιο Πρόγραμμα Επενδύσεων με την εφαρμογή στήριξης εργαζομένων με το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία.
Θα κινηθούμε με υπευθυνότητα υλοποιώντας βήμα- βήμα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες οι πολίτες ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

-Ad-