Κώστας Αρβανίτης: Η Ελλάδα Φάρος για τη σύγχρονη Αριστερά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς. Για αυτό είμαστε εδώ. Της κυβερνώσας Αριστεράς. Της Αριστεράς των λύσεων», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας «Στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Σπύρο Σουρμελίδη και διαχώρισε το ρόλο του κόμματος με εκείνο άλλων αριστερών δυνάμεων υπογραμμίζοντας: «Εμείς συζητάμε για το πως θα παράξουμε πλούτο για να γίνει δίκαια η διανομή του. Άλλες αριστερές δυνάμεις μιλάνε μόνο για τη διανομή του πλούτου». 

Σε αυτήν την σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά ο κ. Αρβανίτης, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας, το οποίο πραγματοποιεί στις 17-18/6 από κοινού με το Ίδρυμα Ζάεφ τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

«Η διάσκεψη αυτή είναι η απόλυτη, ιστορική δικαίωση του Τσίπρα, του κόμματος και όλων όσων στηρίξαμε αυτήν την προσπάθεια. Είμαστε περήφανοι για το πολιτικό κόστος που πήρε ο Αλέξης και το κόμμα και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε από την ιστορία», σημείωσε ο Κ. Αρβανίτης, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πιο φωτεινό αστέρι της ευρωπαϊκής αριστεράς και πρέπει να είναι εξωστρεφής. 

«Η δράση του Ινστιτούτου και του πρώην πρωθυπουργού, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά για να είναι η Ελλάδα ο φάρος για το τί σημαίνει σύγχρονη Αριστερά, που θέλει να κυβερνήσει και να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Η σύγχρονη Αριστερά που δεν θα φοβηθεί να μιλήσει για τη Ειρήνη. Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα των ευρωεκλογών, ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ότι εκτός των τειχών τα πράγματα κινούνται, αλλά στο εσωτερικό το μήνυμα εκλαμβάνεται κατά το δοκούν. 

«Η κίνηση του Μακρόν να προχωρήσει σε εκλογές νομίζω ότι ήταν αναμενόμενη και ο συνασπισμός των προοδευτικών, αριστερών και κομμουνιστικών δυνάμεων ήταν μονόδρομος. Με μεγάλη αγωνία θα δούμε αν τα μικροαστικά στρώματα και το κέντρο, επιλέξουν την προοδευτική πρόταση ή την φασιστική πρόταση».

Για τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα αν και «ηχηρό το μήνυμα των ευρωεκλογών, πολλοί κάνουν ότι δεν το βλέπουν και δεν το ακούν». 

Ο κ. Αρβανίτης έκανε λόγο για στρατηγική ήττα της ΝΔ και για κυβέρνηση μειοψηφίας. «Αν κάποιος χαμογελάει και λέει “νικήσαμε”, “αντέξαμε”, νομίζω ότι κάνει πολιτικό λάθος, το οποίο θα τον οδηγήσει σε νέο, οδυνηρό λάθος». 

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, στον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφερε «χαρμολύπη», καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε μεν τις 4 έδρες, δεν πήρε ωστόσο το ποσοστό που θα μπορούσε. 

Σχετικά με τις συζητήσεις για την κεντροαριστερά, ο κ. Αρβανίτης, τόνισε ότι αφενός δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τί είναι κεντροαριστερά, αφετέρου υπενθύμισε ότι όταν πριν από τις περυσινές εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση, δεχόταν σφοδρή επίθεση και από κόμματα που ανήκουν στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. 

«Θα δούμε αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ή αν κάποιος θέλει να ηγεμονεύσει τον προοδευτικό χώρο». 

Όσον αφορά τη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας ο Κ. Αρβανίτης την χαρακτήρισε «τιμητική» και έκανε λόγο δικαίωση της προσπάθειας που έγινε πέντε χρόνια. 

«Από αυτή τη θέση θα διαπραγματευτώ τις θέσεις και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική μας ομάδα, τη LEFT, και βεβαίως την πολιτική που συνεχίζουμε, αυτή που έχει καθοριστεί εδώ και πολλά χρόνια, της δημιουργίας ενός δημοκρατικού μετώπου απέναντι στη δεξιά αντίληψη και την ακροδεξιά ατζέντα. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση αυτή η πολιτική».