Την μάχη για την ανάπτυξη το 2021 προέταξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό, απαριθμώντας τις μεταρρυθμίσεις που έφερε το υπουργείο του την περασμένη χρόνια και θέτοντας νέους στόχους για την επόμενη.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του 2021, υποστήριξε ότι στόχος είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, το θεσμικό πλαίσιο αλλά και η εφαρμογή του ήδη ψηφισθέντος θεσμικού πλαισίου και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Πρώτη πρόκληση οι ιδιωτικοποιήσεις, από τις οποίες επιλέγω τις εξής: ΛΑΡΚΟ: Ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες η ιδιωτικοποίηση της, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα 35 ετών. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ενώ ξεκινά το προσεχές διάστημα και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Μια ιδιωτικοποίηση που θα είναι σημαντική ένεση ρευστότητας για τη ΔΕΗ. Μια ιδιωτικοποίηση για την οποία προαναγγέλλω από σήμερα πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Επιπλέον, ο υπουργός ανάπτυξης αναφέρθηκε στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας με την υιοθέτηση της Οδηγίας 944 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλεκτρική ενέργεια, που θέτει τα θεμέλια έτσι ώστε ο καταναλωτής να γίνει και παραγωγός ενέργειας.
«Προωθούμε γρήγορα το πρόγραμμα για τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Συνεχίζουμε τις δράσεις για την ενεργειακή φτώχεια με το βλέμμα στους ευάλωτους, και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την ορθή εφαρμογή του target model που, μαζί με τις διεθνείς συνδέσεις της χώρας, θα ενισχύσει τελικά τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι «παιχνίδια με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα γίνουν ανεκτά από καμία πλευρά».
Ο υπουργός προανήγγειλε κι την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών στις αρχές του 2021, που θα κυρωθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους ως το τέλος της χρονιάς, ενώ σχετικά με το πεδίο διαχείρισης απορριμμάτων είπε:
«Αναπτύσσουμε σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Ώστε να μειωθεί δραστικά το ποσοστό ταφής και να αυξηθεί κατακόρυφα η ανακύκλωση. Το επόμενο διάστημα λοιπόν δημοπρατούμε ή συμβασιοποιούμε 20 περίπου μονάδες. Αλλά φέρνουμε προς ψήφιση στις αρχές του 2021 και το νόμο που αλλάζει τα πάντα στην ανακύκλωση με τον οποίο καθιερώνουμε παντού τα τέσσερα ρεύματα συλλογής και θέτουμε τις βάσεις για την αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Έτσι ώστε αυτοί που παράγουν λιγότερα σκουπίδια και ανακυκλώνουν, να επιβραβεύονται και να πληρώνουν λιγότερο».
Τέλος, στο πεδίο της πολεοδομίας, αναφέρθηκε στη δημιουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης, «για να αντιμετωπιστούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο τοπικό επίπεδο».