Τι δήλωσε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., Αναστασία Κοτανίδου, για τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας εν μέσω πανδημίας, καθώς και για το πότε προβλέπεται να αρθεί το lockdown.
«Καταλάβαμε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο Σύστημα Υγείας, που κατάφερε να αντεπεξέλθει μέχρι τώρα. Καταφέραμε να μην αφήσουμε κανέναν εκτός ΜΕΘ παρά τις τεράστιες πιέσεις, από την αρχή της πανδημίας», είπε η κυρία Κοτανίδου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου.
Η κυρία Κοτανίδου απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Έλληνες, να κρατηθούν στα σπίτια τους, «μήπως καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο. Κι εσείς κι εμείς είμαστε πολύ κουρασμένοι, δεν αντέχουμε ούτε άλλο lockdown ούτε άλλο κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά έχουμε στη διάθεσή μας ένα όπλο κι αυτό είναι το εμβόλιο».
«Ελπίζουμε ότι όλοι θα μπορέσουμε φέτος να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουμε να κάνουμε Πάσχα εμείς οι Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, σημειώνοντας πως το βασικό μέλημα όλων των μελών της Επιτροπής είναι το γρηγορότερο δυνατό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες.
«Πολλές φορές τα νούμερα που έχουμε μπροστά μας και τα κρούσματα δεν μας το επιτρέπουν. Αυτήν την εβδομάδα είμαστε συνεχώς σε τηλεδιασκέψεις, για να δούμε, αν υπάρχει μία χαραμάδα, να δώσουμε κάτι επιπλέον. Τα νούμερα ωστόσο, φαίνονται πολύ άσχημα, δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση και αυτό θα το δούμε την Παρασκευή, από το μεσημέρι και μετά», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στο εάν η επιβολή του νέου lockdown λειτουργεί, καθώς τα κρούσματα εν μέσω των περιοριστικών μέτρων επανήλθαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η κυρία Κοτανίδου είπε:
«Δεν ξέρουμε τι κρούσματα θα είχαμε αν είχαμε σταματήσει το lockdown νωρίτερα ή αν δεν το είχαμε εφαρμόσει. Όλοι έχουμε κουραστεί και δεν τηρούμε τα μέτρα, όπως κατά το πρώτο lockdown. Όλοι σήμερα κάνουμε κάποιες αλλαγές στη ζωή μας, είμαστε αρκετά πιο χαλαροί, πολλές φορές το ότι είμαστε εμβολιασμένοι μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαλαροί. Το lockdown δεν ξέρουμε, για πόσο θα συνεχιστεί. Όσο περισσότερο τηρούμε τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα βγούμε από το lockdown».