«Η χώρα μας πρέπει να βρίσκεται με τους λαούς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Τα της ιστορίας, ας αφήσουμε να τα κρίνει η ίδια η ιστορία», σχολίασε ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς, στην εκπομπή «Στέρεα Λόγια» του Star Κεντρικής Ελλάδας.
Ο πρώην υπουργός ΥΠΕΞ, με αφορμή την κυβερνητική γραμμή ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, πρόσθεσε ότι πίσω από αυτές τις διατυπώσεις συγκαλύπτονται μεγάλες αδυναμίες και ανυπαρξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις μέρες μας».
Ο κ. Κοτζιάς στη συνέχεια σημείωσε ότι δεν πρόκειται για θέμα ιστορίας. «Θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου και σε αυτό δεν έχει κανένας αμφιβολία. Διαχωρίζεται ένας πόλεμος σε δίκαιο σε άδικο. Δίκαιος είναι ο αμυντικός και άδικος είναι ο επιθετικός πόλεμος, αυτός που εισβάλει».
«Με προβληματίζει το γεγονός ότι πολλοί προοδευτικοί Έλληνες υπερασπίζονται τον λόγο του εισβολέα, ένας λόγο που χρησιμοποίησε το 1974 ο Ετζεβίτ για να εισβάλει στην Κύπρο, επικαλούμενος όχι ότι κάποιοι είναι ακροδεξιοί, αλλά το πραξικόπημα που οργάνωσε η αθηναϊκή Χούντα», σχολίασε ο πρώην ΥΠΕΞ, θεωρώντας ότι είναι προτιμότερο «τα επιχειρήματα κάποιων να έχουν μια συνοχή και να μην ανατρέπουν τα Δίκαια Ελλάδας και Κύπρου στο όνομα μιας συμπάθειας προς τους Ρώσους ή τον Πούτιν». «Η παραβίαση είναι σαφής, ο πόλεμος είναι άδικος», συμπλήρωσε.
«Ελληνική κυβέρνηση και αντιπολίτευση συζητούν για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τα οποία είναι σκουριασμένα και παλιά! Συζητώντας όμως για αυτό χάνουμε την ουσία, δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει η χώρα μας» υποστηρίζει ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και συνεχίζει: «Η χώρα μας δεν θα έπρεπε να μπερδεύεται με αποστολές όπλων, αλλά θα έπρεπε να έχει έναν ειδικό ρόλο. Η Ελλάδα πρέπει να ειδικευτεί στη διαιτησία, στη διαπραγμάτευση και στη διαμεσολάβηση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι μόνη της, αλλά με χώρες με τις οποίες έχουνε συμμαχίες, όπως η Σερβία και το Ισραήλ». Επιπρόσθετα, αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι η Ελλάδα με άλλα κράτη της Νότιας Ευρώπης έπρεπε να δράσουν ώστε να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος. Αντίθετα η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ανάλογα με τι αποφασίζεται στις Βρυξέλλες. Είμαι υπέρ μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής…».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κοτζιάς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, η οποία «κάνει μόνο ταξίδια. Ο υπουργός Εξωτερικών πήγε στη Μόσχα, συναντήθηκε με τον Λαβρόφ και στη συνέχεια δήλωσε ότι πήρε διαβεβαιώσεις για μη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μετά από αυτό θα έπρεπε να παραιτηθεί».
Αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει τη διαμόρφωση ειδικών ταμείων στήριξης των κρατών που θα είχαν συνέπειες στην αγροτική τους οικονομία και την τουριστική βιομηχανία.
«Η Τουρκία θεωρεί αδύναμη την κυβέρνηση Μητσοτάκη»
«Οι κινήσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, από τον Σεπτέμβριο του 2019, έδωσαν την αίσθηση στην Τουρκία ότι είναι αδύναμη και ότι δεν καταλαβαίνει από εξωτερική Μητσοτάκη και ότι μπορεί να κερδίζει κεκτημένα», είπε στη συνέχεια ο πρώην ΥΠΕΞ, δίνοντας ένα παράδειγμα. «Η Τουρκία πριν από πέντε μήνες κατέθεσε επιστολή στον ΟΗΕ, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία ορισμένων νησιών του Αιγαίου. Η Ελλάδα απάντησε, ενώ στη συνέχεια η Τουρκία επανήλθε και ανταπάντησε, διεκδικώντας να κατοχυρώσει μια σειρά από δικαιώματά της. Η ελληνική πλευρά δεν απάντησε εκ νέου, τονίζοντας ότι δεν ανοίγει διάλογο… Τα δημόσια, όμως, έγγραφα στον ΟΗΕ δεν είναι διάλογος, είναι υπεράσπιση της νομικής θέσης της Ελλάδας».
«Δεν έχουν σχέδιο στην κυβέρνηση και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να “μπουν κάτω από τη φούστα” μιας μεγάλης δύναμης, χάνοντας έτσι η Ελλάδα το ρόλο της», συμπλήρωσε.