Κουμουτσάκος: «Η επίθεση στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων»

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επικαλεστούμε και το άρθρο 78-3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει κοινοτική αλληλεγγύη στις χώρες που εκτάκτως δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές και ενεργοποιεί τον μηχανισμό υποχρεωτικής ανακατανομής».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους εταίρους της Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα. Στην ερώτησή του ο κ. Μουζάλας σημειώνει ότι «η κρίση στη Συρία λόγω της παράνομης εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ένα μεγάλο κύμα πάνω στο οποίο οι λαθροδιακινητές θα προσαρμόσουν και ένα κύμα μεταναστών».

«Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η επίθεση στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων, ειδικά αν στη σκακιέρα των επιχειρήσεων υπάρξει αντεπίθεση των στρατευμάτων του Άσαντ σε άλλο σημείο. Όλα τα πιθανά σενάρια έχουν μελετηθεί, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης δεν κοινοποιείται πριν από την ώρα του», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στη σύνοδο της ΕΕ που θα γίνει σε λίγες μέρες και στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα τεθούν τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα με έμφαση και επιχειρήματα». Επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα, η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό θα καταστεί πραγματικά ορατό».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ευχόμαστε να μην πάμε σε κρίση του 2015 και ετοιμαζόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά. Το θέμα είναι πολύπλοκο, δύσκολο και απαιτητικό. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, αλλά έχουμε να κάνουμε και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε σε περίοδο πιθανής έξαρσης του μεταναστευτικού».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η οποία -όπως είπε- «θα εξαντλεί τις δυνατότητες που δίνει το διεθνές δίκαιο και οι ευρωπαϊκές οδηγίες να κάνουμε πιο σφιχτό και στιβαρό πλαίσιο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου».

Και κατέληξε: «Θα το κάνουμε με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Μια διάστασή του είναι να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα κράτησης που προέβλεπε η οδηγία, την οποία δεν είχε ενσωματώσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Πάπας Φραγκίσκος: Η διεθνής κοινότητα να εξετάσει αν η επίθεση στη Γάζα συνιστά γενοκτονία
Ιανουάριος 9, 2025
Ζαχαράκη: Επιπλέον 20.000 οικογένειες με παιδιά από 2 μηνών έως 2,5 ετών αποκτούν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
Ιανουάριος 9, 2025
Κρεμλίνο: Η Μόσχα έχει στρατηγικά εθνικά συμφέροντα στην Αρκτική
Ιανουάριος 9, 2025
Ο βρετανικός συνασπισμός στέλνει 30.000 drones στο Κίεβο
Ιανουάριος 9, 2025
Κομισιόν προς Ζελένσκι: «Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην Ουκρανία αν υποχωρήσουν οι ΗΠΑ»
Ιανουάριος 9, 2025
Σύσκεψη Δένδια με τη διοίκηση της ΕΑΒ
Ιανουάριος 9, 2025
Ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν νέος πρόεδρος του Λιβάνου
Ιανουάριος 9, 2025
Αποχωρεί ο Κούγιας από την υπόθεση Καμπανού
Ιανουάριος 9, 2025
Απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο 52χρονος καθηγητής που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 14χρονη
Ιανουάριος 9, 2025
Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το ατύχημα με το ασανσέρ στο νοσοκομείο «Ερυθρός»
Ιανουάριος 9, 2025