Κουντουρά: Η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι ελληνική, και αιτία είναι η κυβέρνηση

Η κρίσιμη μετάβαση που θα οδηγήσει την Ευρώπη στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη. Προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα συμπεριληφθούν ισότιμα όλες οι περιφέρειες, ειδικά οι πιο απόκεντρες και νησιωτικές, που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες, και ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας πολίτης και καμία κοινωνική ομάδα.

Οι αγρότες, σήμερα, βρίσκονται σε απόγνωση από το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Χάνουν εισοδήματα και στις πληγείσες από τις θεομηνίες περιοχές δεν μπορούν ούτε να καλλιεργήσουν τη γη τους. Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δημοσιοποίησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου της χώρας και του δικαιώματός τους να εξασφαλίζουν τη διαβίωσή τους με αξιοπρέπεια. Θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, να μην επιβαρύνονται με υπέρογκους φόρους στα αγροτικά καύσιμα, να χρησιμοποιούν φθηνό ρεύμα και να γίνει ρύθμιση των χρεών τους για να μη χάσουν από πλειστηριασμό την αγροτική τους γη. Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύση σε κοινωνικά κρίσιμα ζητήματα. Η Δημόσια Υγεία διαρκώς απαξιώνεται και η Δημόσια Παιδεία αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα τις οργισμένες κινητοποιήσεις.

Η ακρίβεια ταλανίζει τους αγρότες, τις επαγγελματικές ομάδες και όλη την ελληνική κοινωνία. Οι μισθοί και οι συντάξεις τελειώνουν στα μέσα του μήνα. Ο πληθωρισμός τροφίμων έφτασε στο 10% και είναι υπερδιπλάσιος των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, που είναι 4% με 4,5%. Στην Ευρώπη οι τιμές σε βασικά είδη έχουν επανέλθει στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα, όμως στην Ελλάδα παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές. Οι Έλληνες έχουν έως τρεις φορές χαμηλότερους μισθούς, αλλά πληρώνουν έως και τρεις φορές ακριβότερα τα προϊόντα και επιβαρύνονται ετησίως με 5 δισ. ευρώ περισσότερους έμμεσους φόρους. Στην Ελλάδα πληρώνουμε τα καύσιμα ακριβότερα απ’ ό,τι στην Κύπρο, που προμηθεύεται καύσιμα από εμάς, επειδή η Κύπρος μείωσε έγκαιρα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.

Η ακρίβεια είναι ελληνική, όπως και η αισχροκέρδεια, και αιτία είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η κοινωνία βιώνει τον εφιάλτη της ακρίβειας. Η στεγαστική κρίση, επίσης, χτυπάει τους νέους και τις οικογένειες, που ξοδεύουν πάνω από το 40% των εισοδημάτων τους για τις ανάγκες στέγασης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Μαρτίου. Ακόμη, με πλειστηριασμό απειλούνται 250.000 πρώτες κατοικίες, επαγγελματική στέγη και αγροτική γη.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκε στα κράτη-μέλη της ΕΕ ως στήριξη σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα χρέη και δάνεια. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κατευθύνει τα χρήματα αυτά επιλεκτικά σε λίγους και ισχυρούς. Επιπλέον, αρνήθηκε τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής ελέγχου για το πού και πώς αξιοποιούνται αυτοί οι πόροι, όταν σε πολλά κράτη-μέλη λειτουργούν ήδη αντίστοιχες επιτροπές για λόγους διαφάνειας.

Σε αυτό το αδιέξοδο για τη χώρα, η μόνη ισχυρή εναλλακτική λύση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, μαζί με τα στελέχη και τα μέλη μας, είμαστε δίπλα στην κοινωνία. Με 600 και πλέον συναντήσεις προσυνεδριακού διαλόγου πριν από το τετραήμερο συνέδριό μας στις 22 – 25 Φεβρουαρίου, τα περιφερειακά μας συνέδρια με τους τοπικούς φορείς και τα στελεχωμένα με επιστήμονες και ειδικούς think tank, διαμορφώνουμε τις εμπεριστατωμένες προτάσεις μας με ανθρωποκεντρικές πολιτικές και το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα απέναντι στη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι ευρωεκλογές θα είναι μια μεγάλη αναμέτρηση στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι μια ισχυρή προοδευτική δύναμη, που θα αγωνιστεί για μια δυνατή Ελλάδα σε μια Δημοκρατική, Κοινωνική και Οικολογική Ευρώπη.

*Το άρθρο της Έλενας Κουντουρά δημοσιεύθηκε στο paron.gr