Κουρουμπλής: Eρώτηση για την ένταξη των εργαζόμενων των Δήμων στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό

Κοινοβουλευτική ερώτηση για την ένταξη των εργαζόμενων των Δήμων στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό, κατέθεσαν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «βιώνουμε την τρίτη έξαρση της πανδημίας και προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων όπως άτομα μεγάλης ηλικίας, χρόνιοι πάσχοντες καθώς και άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό και για τους εργαζόμενους στους Δήμους που είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους, είτε είναι εργαζόμενοι που από τη φύση του αντικειμένου τους εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Στις παραπάνω κατηγορίες εντάσσονται μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας καθώς και οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), των κοινωνικών υπηρεσιών και της δημοτικής αστυνομίας που λόγω του καθ’ αυτού αντικειμένου εργασίας έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών. Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας εάν προτίθενται να εντάξουν στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό και τους εργαζόμενους των Δήμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή εκτίθενται καθημερινά λόγω της φύσης εργασίας τους στον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Υγείας

Θέμα: «Ένταξη των εργαζόμενων στους Δήμους στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό»

Βιώνουμε ήδη την τρίτη έξαρση της πανδημίας και προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων όπως άτομα μεγάλης ηλικίας, χρόνιοι πάσχοντες καθώς και άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι σαφές ότι η προτεραιοποίηση του εμβολιασμού θα πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς στο προσωπικό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), το οποίο δίνει από την πρώτη στιγμή πραγματική μάχη απέναντι στην COVID-19 .

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό και για τους εργαζόμενους στους Δήμους που είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους, είτε είναι εργαζόμενοι που από τη φύση του αντικειμένου τους εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο διασποράς του ιού. Στις παραπάνω κατηγορίες εντάσσονται μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας καθώς και οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), των κοινωνικών υπηρεσιών και της δημοτικής αστυνομίας που λόγω του καθ’ αυτού αντικειμένου εργασίας έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών. Το συγκεκριμένο μάλιστα ζήτημα τέθηκε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 19/2/2021 στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασφάλιση της υγείας των δημοτικών υπαλλήλων.

Κατόπιν των ως άνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Προτίθεστε να εντάξετε στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό και τους εργαζόμενους των Δήμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή εκτίθενται καθημερινά λόγω της φύσης εργασίας τους στον κίνδυνο διασποράς του ιού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουρουμπλής Παναγιώτης
Ζαχαριάδης Κώστας
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρου
Μπάρκας Κώστας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Ραγκούσης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

-Ad-