Κουτσούμπας: Η κατάπτυστη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ εμπλέκει τη χώρα μας σε νέες περιπέτειες

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, χαρακτήρισε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ως «κατάπτυστη» η οποί εμπλέκει τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

«Η σημερινή ημέρα επικύρωση της κατάπτυστης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι κατ’ όνομα και μόνο αμυντική, θα μνημονεύεται για χρόνια, ως μνημείο υποδούλωσης της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική υπερδύναμη. Οι ΗΠΑ αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο στις στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της χώρας μας», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως επεσήμανε ο πολιτικός αρχηγός, «με εξαίρεση το ΚΚΕ όλα τα υπόλοιπα κόμματα φροντίζετε να σε σκοτίζεται το πραγματικό περιεχόμενο του κειμένου της συμφωνίας αυτής. Μπορεί να προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα πανηγυρικό κλίμα σήμερα, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και πολύ γρήγορα θα φανεί το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και φυσικά θα αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας αυτής της στρατηγικής, που εμπλέκει τη χώρα σε νέες, πολύ μεγάλες περιπέτειες. Απότοκο αυτής της στρατηγικής είναι και το τροποποιητικό κείμενο μεταξύ των δύο χωρών που συζητούμε στη Βουλή. Από αυτή την άποψη, θα συμφωνήσουμε μαζί σας, ότι η σημερινή συμφωνία είναι ιστορική. Είναι ιστορικά επικίνδυνη για τον λαό, είναι ιστορικά επιζήμια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, γι’ αυτό το λόγο θα είναι και ιστορικές οι ευθύνες όσων ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία αλλά και όσων την προετοίμασαν στο πλαίσιο το στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα προσκομιστεί ως δώρο στον πρόεδρο Μπάιντεν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πρόσθεσε δε ότι «με τη συμφωνία επεκτείνονται και μονιμοποιούνται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Στη Σούδα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στον Βόλο, στο Στεφανοβίκειο, όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μία αμερικανική βάση μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται στρατιωτικές αποστολές, προωθούνται στρατιωτικές δυνάμεις προς την ανατολική Ευρώπη, πραγματοποιούνται ασκήσεις τεράστιας κλίμακας και με σενάρια πολέμου, μεταφέρονται οπλικά συστήματα όλων των ειδών. Ακόμα και ετοιμότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων προβλέπεται.

-Ad-