Κουτσούμπας: Η πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία είναι η μόνη ρεαλιστική

«Σήμερα, το ΚΚΕ στέκεται μπροστά σας με ήσυχη τη συνείδηση, με σεβασμό και εκτίμηση σε όλους εσάς που δίνετε μια τιτάνια μάχη για τον ίδιο τον άνθρωπο. Χωρίς μεγάλα λόγια και ανέξοδα χειροκροτήματα, σας καλούμε να σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα, αφού ήδη βρισκόμαστε σε μια νέα φάση» υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του στην αποψινή εκδήλωση της Τ.Ο. Υγείας-Πρόνοιας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, στο Πάρκο του Ευαγγελισμού.

Είπε ότι τα δεδομένα της πανδημίας, λειτούργησαν ως καταλύτης και έφεραν πιο κοντά και γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση, με αστάθμητους παράγοντες ακόμα για την διάρκειά της, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει το κλίμα, προβάλλοντας γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ διακηρύσσει καθαρά ότι «οφείλουμε να ασχοληθούμε και να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας, το δικαίωμα των εργαζομένων και όλου του λαού, να έχουμε σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι, όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα».

Σημείωσε ότι το βασικό διδακτικό συμπέρασμα της πανδημίας και όχι μόνο είναι ότι «σχεδιασμός και ανάπτυξη υπηρεσιών. Δομών Υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο είναι ασύμβατα με τους νόμους του κέρδους, τους νόμους του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς». Επισήμανε ότι τα συστήματα υγείας όλων των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών κατέρρευσαν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου προσθέτοντας πως η πεμπτουσία της αστικής αντίληψης και πολιτικής, είναι ότι η αποκατάσταση και η προάσπιση της υγείας του λαού στον καπιταλισμό, αποτελεί ανεπίτρεπτο «κόστος και σπατάλη».

Ανέφερε ότι στην Ελλάδα για να μπορέσει να «αντέξει» το δημόσιο σύστημα Υγείας, ανέστειλαν τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών, μπήκε φρένο στη διάγνωση, στη θεραπεία και την παρακολούθηση ασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.

Μιλώντας για την ΠΦΥ είπε ότι αντί να αναπτυχθεί, να στελεχωθεί με το αναγκαίο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, για να αναλάβει την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, συρρικνώθηκε. Μετακινήθηκε προσωπικό από τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

«Η πολιτική που μας έφερε ως εδώ συνεχίζεται παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης» είπε καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την συνεχιζόμενη υποστελέχωση, πίσω από τις ανάγκες, της Υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε υποδομές.

«Να το πούμε καθαρά. Στο σύστημα Υγείας απαιτείται να “περισσεύουν” υλικά, υποδομές, κρεβάτια ΜΕΘ. Για να υπάρχει εφεδρεία σε κάθε περίπτωση. Αυτό είναι στοιχείο ανάπτυξης με κοινωνικο – λαϊκό προσανατολισμό. Σήμερα θεωρείται σπατάλη και αντιπαραγωγικό» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ και τον στόχο της κυβέρνησης να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1200 κρεβατιών ΜΕΘ,. επισήμανε ότι «αυτός όμως ο μέσος όρος της ΕΕ και είναι κάτω από το 50% των κρεβατιών ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που στοίχισε και στοιχίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Είναι ο μέσος όρος που ανάγκαζε τους γιατρούς στην Ευρώπη – και τώρα και πριν την επιδημία – να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

«Βασική θέση στην πρόταση του ΚΚΕ για την υγεία έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ζητάμε να αναπτυχθεί η ΠΦΥ, σε πανελλαδικό επίπεδο με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Πυρήνας της ΠΦΥ είναι το Κέντρο Υγείας με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό» είπε ο Δ. Κουτσούμπας αναπτύσσοντας στη συνέχεια λεπτομερώς την πρόταση του ΚΚΕ για την ΠΦΥ.

Υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ, είναι «η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία σήμερα πρόταση με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των υγειονομικών που παλεύουν για δημόσια δωρεάν υγεία, που παλεύουν για τα δικά τους δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα όλης της εργατικής τάξης και όλου του λαού στην Υγεία.

Στον αγώνα αυτό οι κομμουνιστές υγειονομικοί ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή, όπως έκαναν και τις μέρες της πανδημίας. Για να μπορεί να ανασάνει επιτέλους ο λαός μας, να ζήσει με υγεία, ειρήνη, ευημερία, μόρφωση, πολιτισμό» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

-Ad-