Οι αρχές της Κούβας θα θέσουν όλους τους τουρίστες που βρίσκονται ακόμη στη νήσο σε απομόνωση από σήμερα Τρίτη, καθώς αρχίζει να εφαρμόζεται το μέτρο του κλεισίματος των συνόρων εν μέρει για έναν μήνα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο.
Η χώρα της Καραϊβικής καταμετρά 40 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.
«Όλοι οι τουρίστες που βρίσκονται ακόμη σε ξενοδοχεία θα τεθούν σε καραντίνα (…), δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τα ξενοδοχεία», μέχρι τουλάχιστον να γίνουν οι απαιτούμενες διευθετήσεις για να μπορέσουν να επιστρέψουν αεροπορικώς στις πατρίδες τους, εξήγησε ο Μαρέρο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.
Διευκρίνισε ότι στην Κούβα απέμεναν χθες Δευτέρα 32.500 ξένοι τουρίστες.
Πολλοί εξ αυτών έσπευσαν χθες στο αεροδρόμιο της Αβάνας, έχοντας καταληφθεί από αγωνία λόγω της ανησυχίας πως δεν θα μπορέσουν να βρουν πτήσεις, αφού οι περισσότερες είναι φυσικά γεμάτες, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να αναστέλλουν τα δρομολόγιά τους, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Κούβα αντιστεκόταν ως την τελευταία στιγμή στην εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση των προσώπων και το κλείσιμο των συνόρων της, καθώς ο τουρισμός είναι ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας της, η δεύτερη κυριότερη πηγή συναλλάγματος για τη νήσο (ο τομέας εισέφερε συνολικά έσοδα 3,3 δισεκ. δολαρίων το 2018).
Εντέλει η κυβέρνηση το πήρε απόφαση: από σήμερα, μόνο οι Κουβανοί και οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι της νήσου θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στη χώρα, μέτρο με ισχύ διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα.
Εξάλλου, οι εκδρομές και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων θα ανασταλούν.
Από τους 32.500 τουρίστες που απομένουν στην Κούβα, οι 9.400 διαμένουν σε casas, δηλαδή σε σπίτια μόνιμων κατοίκων. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει να μεταφερθούν σταδιακά σε κρατικά ξενοδοχεία.
Άλλο μέτρο που ανακοίνωσε η Αβάνα χθες: σχολεία και πανεπιστήμια κλείνουν για έναν μήνα, κίνηση άνευ προηγουμένου μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση του 1959, που μετέτρεψε την παιδεία και την υγεία στους δύο πυλώνες της.
Επιπλέον οι Κουβανοί δεν θα μπορούν, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και με άδεια των αρχών, να φεύγουν από τη χώρα, για «να προστατευθεί η υγεία τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στη νήσο επιβεβαιώθηκαν σαράντα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο — υπέκυψε ιταλός τουρίστας 61 ετών — που σε όλες τις περιπτώσεις είτε έφθασαν έχοντας ήδη μολυνθεί, ή είχαν επαφή με ήδη ασθενείς. Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι ακόμη δεν έχει καταγραφεί κρούσμα μετάδοσης του ιού μεταξύ πολιτών ή μόνιμων κατοίκων.