Κραυγή αγωνίας από επιστήμονες: Σε ένα χρόνο θα χρειαστούν «νέα» ενισχυμένα εμβόλια λόγω των μεταλλάξεων

Τα νέα φαίνεται να μην είναι καλά από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν νέα ενισχυμένα εμβόλια για να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις.

Σε έναν «υγειονομικό φαύλο κύκλο» κινδυνεύει να μπει ο πλανήτης σε περίπτωση που δεν εμβολιαστεί πλήρως ο παγκόσμιος πληθυσμός και οι φτωχές χώρες μείνουν πίσω, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι στις χώρες με χαμηλή κάλυψη εμβολίων ενδέχεται να προκύψουν νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, γεγονός που θα σημαίνει τεράστια οπισθοχώρηση.

Αυτό σημαίνει ότι πλανήτης θα μπορούσε να έχει ένα χρόνο ή λιγότερο πριν τα εμβόλια πρώτης γενιάς κατά του κορονοϊού κριθούν αναποτελεσματικά και χρειαστούν επανεξέταση, σύμφωνα με έρευνα επιδημιολόγων, ιολόγων και ειδικών στις μολυσματικές ασθένειες, την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian.

Οι επιστήμονες τονίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι απαιτείται μια παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού για την αποτελεσματική «εξουδετέρωση» της απειλής του κορονοϊού. Αυτό οφείλεται στην απειλή των μεταλλάξεων , καθώς πολλές από αυτές αποδεικνύεται ότι είναι πιο μεταδοτικές, πιθανότατα πιο θανατηφόρες και λιγότερο ευαίσθητες στα εμβόλια.
Η πρόβλεψη πως θα χρειαστούν «νέα», ενισχυμένα εμβόλια εντός ενός έτους ή και λιγότερο προέρχεται από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το People’s Vaccine Alliance, έναν συνασπισμό οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam και η UNAIDS, που πραγματοποίησαν έρευνα σε 77 επιστήμονες από 28 χώρες, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες θα καθιστούσε πιο πιθανή την εμφάνιση ανθεκτικών σε εμβόλια μεταλλάξεων, δήλωσε το 88% των ερωτηθέντων, οι οποίοι εργάζονται σε ιδρύματα όπως: Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine και Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Νέες μεταλλάξεις προκύπτουν καθημερινά. Αν δεν εμβολιάσουμε τον κόσμο, αφήνουμε ανοιχτό το πεδίο σε όλο και περισσότερες μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παραλλαγές που ενδέχεται να διαφεύγουν από τα τρέχοντα εμβόλια, απαιτώντας ενισχυμένες δόσεις για την αντιμετώπισή τους» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, Γκρεγκ Γκονσάλβες.
Πλουσιότερες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού τους και έχουν εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια. Στον αντίποδα, έθνη όπως η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη δεν έχουν καταφέρει καν μέχρι στιγμής να εμβολιάσουν το 1% του πληθυσμού τους. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη χορηγήσει την πρώτη τους δόση.

Ο μηχανισμός Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση και των φτωχότερων χωρών στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ευελπιστεί να είναι σε θέση να παρέχει εμβόλια το 2021 τουλάχιστον στο 27% του πληθυσμού των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Παπαστεργίου: Η κυβερνοασφάλεια έρχεται να βοηθήσει στη λειτουργία των επιχειρήσεων
21 Νοεμβρίου, 2024
Εξιχνίαση τριών υποθέσεων κλοπής στα Χανιά
21 Νοεμβρίου, 2024
ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών
21 Νοεμβρίου, 2024
Φουρνιέ: Στον Ολυμπιακό ζω ξανά το μπάσκετ
21 Νοεμβρίου, 2024
Απάντηση του ΥΠΠΟ σε δημοσίευμα για το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος
21 Νοεμβρίου, 2024
Τασούλας: Πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος
21 Νοεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος 11 ανήλικων κοριτσιών
21 Νοεμβρίου, 2024
Πέρασαν με κόκκινο, εμβόλισαν διερχόμενο όχημα και χτύπησαν αστυνομικό που σταμάτησε να βοηθήσει
21 Νοεμβρίου, 2024
Τουλάχιστον 47 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Μπααλμπέκ του Λιβάνου
21 Νοεμβρίου, 2024
Μαρόκο: Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας με δύο νεκρούς
21 Νοεμβρίου, 2024