Κραυγή αγωνίας για τα ροζ βίντεο

Μια πρωταγωνίστρια τηλεριάλιτι στη Βρετανία, που υπήρξε θύμα «revenge porn» προέτρεψε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση να εισαγάγει έναν νόμο που θα καθιστά έγκλημα την απειλή της δημοσιοποίησης προσωπικών στιγμών με ροζ βίντεο ή φωτογραφίες.

«Υπήρξα θύμα ριβέντζ πορν δύο φορές… και ήταν ένα από τα πιο φρικιαστικά πράγματα που μου έχουν ποτέ συμβεί», είπε η Ζάρα ΜακΝτέρμοτ, μια πρώην κοινοβουλευτική βοηθός που έγινε γνωστή μετά την εμφάνισή της στο τηλεριάλιτι “Love Island” και πλέον παίρνει ξεκάθαρη θέση για την… σοκαριστική “μόδα” με τα ροζ βίντεο.

«Το να απειλείς με μια εγκληματική ενέργεια είναι εξίσου σημαντικό με το να προβαίνεις σ’ αυτήν… και πραγματικά πιστεύω ότι (η κυβέρνηση) θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψιν της και να ακούσει πραγματικά τις φωνές των θυμάτων», σημείωσε η ΜακΝτέρμοτ μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

Αυστηρές ποινές και για τις απειλές διαρροής για ροζ βίντεο

Αν και η δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο χωρίς συναίνεση αποτελεί έγκλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 χρόνια, η απειλή του να κάνει κανείς κάτι τέτοιο δεν είναι.

Η Ζάρα ΜακΝτέρμοτ, η οποία λέει ότι έχει ακούσει από πολλές γυναίκες παρόμοιες ιστορίες με τις δικές της, συμμετείχε σε μια κινητοποίηση έξω από το κοινοβούλιο της Βρετανίας σήμερα με αίτημα να καταστούν έγκλημα τέτοιου είδους απειλές, στο πλαίσιο ενός πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για την ενδοοικογενειακή βία.

Μία στις επτά νεαρές γυναίκες έχει δεχθεί απειλές περί δημοσίευσης προσωπικών στιγμών της, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η φιλανθρωπική οργάνωση για θύματα ενδοοικογενειακής βίας Refuge.

Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία ζητούν να αλλάξει ο νόμος μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο περί Ενδοοικογενειακής Βίας, που αναμένεται να συζητηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πραγματικά μια ύπουλη μορφή κακοποίησης, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει για τα θύματα για πάντα», δήλωσε η υπεύθυνη πολιτικής της Refuge Κορντίλια Τάκερ Ο΄ Σάλιβαν.

https://www.instagram.com/p/CFR2ZjfBgMM/?utm_source=ig_web_copy_link

«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα για να θεωρείται αυτό έγκλημα»

Σύμφωνα με την ίδια, τα θύματα που κατήγγειλαν απειλές στην αστυνομία απλά βρέθηκαν σε κατάσταση αναμονής, διότι τους είπαν ότι οι αρχές δεν μπορούσαν να επέμβουν, παρά μόνο στην περίπτωση που οι φωτογραφίες δημοσιοποιούνταν.

«Μπορεί να μην γνωρίζουν καν εάν οι φωτογραφίες με τις προσωπικές στιγμές τους υπάρχουν, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία τους και τη σωματική ασφάλειά τους», συμπλήρωσε.

Περισσότερες από 1 στις 10 γυναίκες περιέγραψαν πως νιώθουν ότι έχουν αυτοκτονικές τάσεις, αφότου δέχθηκαν απειλές, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Refuge.

Η Ζάρα ΜακΝτέρμοτ, 23 ετών, είχε πει πως φωτογραφίες με προσωπικές στιγμές της είδαν το φως της δημοσιότητας, χωρίς τη συγκατάθεσή της, όταν ήταν στο σχολείο και ξανά κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο “Love Island” το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Ad-