Κρέτσος, Αρβανίτης και Χριστοφορίδης μιλούν για τα media και τη Δημοκρατία (που νοσεί)

«Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημοκρατία», ήταν ο τίτλος της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανατολικής Αθήνας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Ομιλητές ήταν οι Λευτέρης Κρέτσος, Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, The Left και Γιώργος Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος και διευθυντής του newsique.gr. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.

Κρέτσος: Η Ελλάδα στο σκοτάδι της παραπληροφόρησης

«Φαίνεται ότι έχει έρθει με πολλά δώρα μια πολύ μεγάλη απειλή για την κοινωνία και τη δημοκρατία και αυτό έχει να κάνει με την υπερπληροφόρηση, τον πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον έλεγχο μεγάλων πλατφορμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που πριν τις εκλογές είχε θίξει αυτό το θέμα» ανέφερε ο Λευτέρης Κρέτσος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κρέτσος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι βυθισμένη στο σκοτάδι της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων και αυτό έχει να κάνει πάρα πολύ με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Αρβανίτης: Φαινόμενο ψεύτικου πλουραλισμού στα ΜΜΕ – Αυτό που προκύπτει δεν είναι πολυφωνία, αλλά κακοφωνία

Ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε πως «η δημοσιογραφική δεοντολογία στο διαδίκτυο πλήττεται. Οι δημοσιογράφοι συχνά δεν προλαβαίνουν λόγω των πιέσεων της δουλειάς και καταλήγουν απλά επιμελητές περιεχομένου που συχνά προέρχεται από αμφισβητήσιμες πηγές που όμως βρίσκονται στην κορυφή των αναζητήσεων.

Και συμπλήρωσε ότι «ο αγώνας δρόμου για την 1η δημοσίευση έχει ανατρέψει τη σχέση μεταξύ είδησης και δημοσιογράφου. Ο δημοσιογράφος αναγκάζεται πρώτα να δημοσιεύει και μετά, αν μείνει χρόνος, ελέγχει. Οι επαγγελματίες γίνονται ακούσιοι διανομείς fake news».

«Έχουμε ένα φαινόμενο ψεύτικου πλουραλισμού στα ΜΜΕ. Μπορεί να έχουμε περισσότερα ραδιόφωνα και sites, αλλά υπηρετούν μόνο ένα επιχειρηματικό μοντέλο κέρδους και διαπλοκής. Αυτό που προκύπτει δεν είναι πολυφωνία, αλλά κακοφωνία, κατέληξε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χριστοφορίδης: Την ενημέρωσή μας την έχει αγοράσει κάποιος άλλος για μας. Και πληρώνει το μέσο για να μας τη σερβίρει

«Στις δυτικές κοινωνίες τα media δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από επιχειρήσεις. Πρωταρχικός τους στόχος δεν είναι να υπηρετήσουν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, τον πυλώνα της δημοκρατίας που λέγεται “ενημέρωση”. Υπηρετούν το κέρδος των μετόχων τους. Το πραγματικό αφεντικό των media είναι οι χρηματοδότες τους», τόνισε ο διευθυντής του Newsique.gr, Γιώργος Χριστοφορίδης.

«Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι είμαστε τυχεροί. Πως, πλέον, ενημερωνόμαστε δωρεάν από τις ιστοσελίδες και, έτσι, έχουμε γλιτώσει το κόστος. Αμ δε! Η αλήθεια είναι ότι την ενημέρωσή μας την έχει αγοράσει κάποιος άλλος για μας. Για να το πω καλύτερα: την αγοράζει και πληρώνει το μέσο για να μας τη σερβίρει. Είναι το γνωστό “εσύ είσαι το προϊόν”», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφορίδης.

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του Newsique.gr η «σωτηρία» βρίσκεται «στα λίγα media που δεν υπηρετούν τυφλά το σύστημα με αποκλειστικό στόχο το προσωπικό τους κέρδος και στα social media, τα οποία μπορεί να μην είναι πλήρως ανεξάρτητα, αλλά δεν μπορούν να ελεγχθούν απόλυτα. Στα social media και ο λιγότερο ισχυρός έχει φωνή. Πολλοί μαζί από τους λιγότερο ισχυρούς μπορούν να φωνάξουν. Και να ακουστούν».

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση: