Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Το νέο δόγμα καθολικής σύγκρουσης

Οι έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των ΕΔ δεν αφορούν αλλαγές ρουτίνας ή κομματικού βολέματος όπως συχνά έχει συμβεί. Αντιθέτως αντανακλούν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση άμεσης καθολικής απειλής.

Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έχουν σαφώς διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες. Ομως σε καιρούς κινδύνου για τη χώρα έχουν πάνω απ όλα την υποχρέωση να λειτουργούν ως ομάδα. Είναι η κλειστή ομάδα που από την ικανότητα των μελών της και τη δυνατότητά της να συνεργάζεται μπορεί να κριθούν τα πάντα. Η ομάδα που διαμορφώθηκε με τις έκτακτες κρίσεις φέρει τα εχέγγυα ότι είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.

Τις ακρογωνιαίες αποφάσεις για την άμυνα της χώρας λαμβάνουν ο πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια τα Επιτελεία καλούνται να εφαρμόσουν τις εντολές που έλαβαν.

Στο επίκεντρο

Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος αρχιστράτηγος σε περίοδο πολέμου προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις και θεωρείται κορυφαίος επιτελικός και επιχειρησιακός αξιωματικός. Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Λαλούσης από τα Τεθωρακισμένα από όπου προέρχεται επίσης και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής έχουν αμφότεροι διοικήσει με επιτυχία μεγάλους σχηματισμούς στα νησιά και στον Εβρο. Στα πλαίσια της διακλαδικότητας που είναι κυρίαρχη αυτά ενισχύουν στην πραγματικότητα και τον ρόλο του Ναυτικού και της Αεροπορίας που στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση Ενισχύουν επίσης την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αναμενόμενους στρατηγικούς αντιπερισπασμούς της Τουρκίας. Ο αντιστράτηγος Λαλούσης έχει διοικήσει τα άρματα μάχης στον Εβρο. Πρέπει να μην ξεχνά κανείς ότι ακόμα και μετά την εθνική καταστροφή της Μικράς Ασίας ο Εβρος τότε υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο ήταν το δυνατό χαρτί της Ελλάδας κάτι που αξιοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης της Λωζάννης. Επιπλέον σήμερα μια σειρά από νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς όχι απλώς έχουν θωρακίσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά τα έχουν μετατρέψει σε ορμητήρια αν αυτό απαιτηθεί Σε τέτοιου είδους εξελίξεις ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων στις οποίες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπηρετεί από το 1986 μπορεί να αποβεί καταλυτικός ακόμα και για τη συνολική ισορροπία δυνάμεων.

Οι τουρκικές απειλές έχουν ήδη ξεφύγει πολύ από τη λογική του επεισοδίου και η ελληνική απάντηση δομείται πλέον αντίστοιχα. Αυτό ήταν άλλωστε και το σημαντικότερο δίδαγμα των Ιμίων. Και σε αυτά τα πλαίσια Ναυτικό και Αεροπορία επιστρέφουν τώρα στους κεντρικούς τους ρόλους και σε πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.

Σημειολογία

Ο αντιναύρχος Λυμπέρης είναι γιος του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου ε.α Χρήστου Λυμπέρη ο οποίος είχε εισηγηθεί εντελώς διαφορετική επιθετικότερη στρατιωτική αντιμετώπιση της Τουρκίας στην κρίση των Ιμίων από αυτή που αποφάσισε η τότε κυβέρνηση Σημίτη γεγονός που προσδίδει επιπλέον σαφές σημειολογικό βάρος στην επιλογή του Περιθώρια αυταπάτης πλέον δεν υπάρχουν. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Και να ετοιμάζεται για την επερχόμενη σύρραξη στην οποία νομοτελειακά οδηγεί η πολιτική της Τουρκίας. Ουδείς έχει δικαίωμα να τον παραπλανά με εκτιμήσεις που συγκρούονται ευθέως με την πραγματικότητα μπροστά στην οποία η Ελλάδα προετοιμάζεται να υπερασπιστεί αποφασιστικά και καθολικά την κυριαρχία της.

Πληροφορίες: «ΤΑ ΝΕΑ»