Eν μέσω νέων βομβαρδισμών στη Γάζα, Ηνωμένες Πολιτείες, Αίγυπτος και Κατάρ εντείνουν τις πιέσεις σε Ισραήλ και Χαμάς για αποδοχή της συμφωνίας εκεχειρίας, που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Για θετική στάση του Ισραήλ μίλησε ο Άντονι Μπλίνκεν ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ισραηλινούς υπουργούς Γιόαβ Γκάλαντ και Μπένι Γκαντζ.
Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε: «Περιμένουμε την επίσημη απάντηση της Χαμάς. Επισημαίνουμε ότι δημοσίως εκπρόσωποι της Χαμάς καλωσόρισαν την πρόταση. 01.03 Προσδοκούμε ότι εάν η Χαμάς συμφωνήσει με την πρόταση, όπως τους διαβιβάστηκε, μία ισραηλινή πρόταση, το Ισραήλ θα πει “ναι”».
Πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για κατάπαυση του πυρός κι επιστροφή των ομήρων ασκούν και χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν γι’ άλλη μία φορά τους δρόμους της Ιερουσαλήμ.
Κορυφώνονται όμως οι πιέσεις και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Με αποχώρηση απειλούν τον Νετανιάχου οι ακροδεξιοί υπερεθνικιστές εταίροι του, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς εάν αποδεχθεί συμφωνία για εκεχειρία με τη Χαμάς. Ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ διαμηνύει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση ώστε να περάσει η συμφωνία από τη βουλή.
Ο Ιταμάν Μπεν Γκβιρ, υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, αναφέρει πως: «Είναι μία απερίσκεπτη συμφωνία. Δεν είναι απόλυτη νίκη, αλλά απόλυτη ήττα απέναντι στη Χαμάς. Λέω ότι εάν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία, θα ρίξουμε την κυβέρνηση».
Μετά τις επικρίσεις στον Νετανιάχου για έλλειψη σχεδίου για τη επόμενη μέρα στη Γάζα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας αποκαλύπτει ότι ο στρατός επεξεργάζεται ένα σχέδιο διοίκησης, που δεν θα περιλαμβάνει τη Χαμάς.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε: «Υπό τις οδηγίες μου, ετοιμάζεται μία εναλλακτική λύση στη διοίκηση της Χαμάς, ενώ θα απομονώσουμε περιοχές, θα αποσύρουμε τους εκπροσώπους της Χαμάς από αυτές τις περιοχές και θα εισαγάγουμε δυνάμεις που θα επιτρέψουν μία εναλλακτική κυβέρνηση, που θα απειλεί επίσης τη Χαμάς».
Κι ενώ συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Ράφα και αυξάνονται ο υποσιτισμός και οι ασθένειες, χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση Ισραηλινών και Αιγυπτίων αξιωματούχων στο Κάιρο για το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης ώστε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Αιγύπτιοι εξακολουθούν να ζητούν από τους Ισραηλινούς να παραδώσουν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος και προτείνουν την επίβλεψη της συνεργασίας τους με τις παλαιστινιακές Αρχές από Ευρωπαίους παρατηρητές.