Κρίσιμη η επίσκεψη Πομπέο: Θα συμπέσει, όπως όλα δείχνουν, με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

Θέμα ωρών είναι πλέον η κοινή ανακοίνωση Ελλάδας-Τουρκίας για την ημερομηνία που θα επανακκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, πάντως, δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που αναγνωρίζεται ως μόνη διαφορά από την Αθήνα. Οι διερευνητικές επαφές είχαν διακοπεί το 2016, με ευθύνη της Άγκυρα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επανεκκίνησή της θα δημοσιοποιηθεί πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, αργότερα σήμερα.

Στον παραπάνω χειρισμό φαίνεται ότι κατέληξαν οι δύο πλευρές την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στην επικεφαλής του του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ Γιάν Χέκερ και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Είχαν προηγηθεί τουλάχιστον τρεις απευθείας συνομιλίες Σουρανή – Καλίν στις οποίες έγιναν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις.

Ο χειρισμός, ο οποίος είναι αποτέλεσμα των διπλών πιέσεων που άσκησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι ΗΠΑ και η Γερμανία, προβλέπει τον ορισμό ημερομηνίας των διερευνητικών επαφών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις 24-25 Σεπτεμβρίου και την πραγματοποίησή τους αμέσως μετά. Κάτι τέτοιο, θα διευκολύνει την επιδίωξη της Καγγελαρίου Μέρκελ να μην συζητηθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά και την προσπάθεια της Αθήνας να παραμείνει το θέμα ανοικτό, σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει με προκλητικές κινήσεις.

Εξαιρετικά σημαντική για τις ευρύτερες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνεται και η επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάϊκ Πομπέο στην Ελλάδα, η οποία όπως όλα δείχνουν, θα συμπέσει χρονικά με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ πραγματοποιείται μόλις έναν μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον Τραμπ για την εκλογική συμπεριφορά των Ελληνο-αμερικανών.

Αλλωστε, ο ρόλος Πομπέο φαίνεται ότι υπήρξε καθοριστικός. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, πιθανότατα το διήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου. Στην Κρήτη, θα επισκεφτεί την αμερικανική βάση στη Σούδα, η σημασία της οποίας έχει αναβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα για τις ΗΠΑ, ενώ πιθανότατα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο πατρικό σπίτι του κ. Μητσοτάκη στα Χανιά.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Πομπέο έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, εκφράζοντας έντονα την ανησυχία των ΗΠΑ για τις παράνομες δράσεις της Άγκυρας αλλά και τη στήριξη των ΗΠΑ για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Υπέρ της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών τάχθηκε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, αν και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, τόνισε ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν να πάμε στο διεθνές δικαστήριο».