Κρίσιμη σύσκεψη με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινωθούν αύριο

Κρίσιμη σύσκεψη θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αναλυθούν οι οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει αύριο και να ληφθούν αποφάσεις για την οικονομική στήριξη των επαγγελματικών κατηγοριών που θα πληγούν.

Η προαναγγελία από τον πρωθυπουργό ότι θα ανακοινώσει αύριο τα μέτρα δεν είναι τυχαία, καθώς στις 19.30 σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε, οι οποίοι σε ειδική συνεδρίαση, θα ασχοληθούν αποκλειστικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο φαίνεται να είναι πιο επιθετικό από το πρώτο. Ταυτοχρόνως, οι ειδικοί επιστήμονες βρίσκονται σε διαρκή διαβούλευση, παρακολουθώντας και αναλύοντας τα τελευταία στοιχεία της επιδημιολογικής εξέλιξης στη χώρα μας, ενώ για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου των μέτρων, είναι ιδιαίτερα σημαντική η οικονομική τους αποτύπωση.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκπέμπει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι δεν υπάρχει θέμα επανάληψης του γενικού lockdown, τουλάχιστον όχι με τη μορφή που είχε την περασμένη άνοιξη. Ισως, αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις, να ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με αυτό που υιοθέτησε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, με ανοικτά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις πλην της εστίασης και καταστημάτων.

Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, το σενάριο που βρίσκεται στην αιχμή των συζητήσεων είναι το κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυκτα, ενδεχομένως στις 21.00 ή στις 22.00 και η επακόλουθη απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα.

Αυτό που πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας, από 40% που είναι σήμερα, στο 50% ή και ακόμα υψηλότερα.

Ενα μεγάλο ζητούμενο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν θα αναβαθμιστεί η Αττική στο επίπεδο “4”, όπως αποφασίστηκε σήμερα για τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Ροδόπη.