Κρίσιμο για θερμό επεισόδιο το επόμενο δεκαήμερο – Τί εκτιμά η Αθήνα

Απόλυτη ετοιμότητα και εγρήγορση τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό-πολιτικό επίπεδο επικρατεί στην Αθήνα, με φόντο την διαρκώς κλιμακούμενη προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να αγνοεί κάθε μήνυμα της διεθνής και ευρωπαϊκής κοινότητας και να ξεδιπλώνει καθημερινά την επιθετική του στρατηγική.

Πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο καθώς δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση. Αν αυτό συμβεί, αν δηλαδή τουρκικό πλοίο επιχειρήσεις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσια περιοχή που ορίζεται από την ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ, τότε η Αθήνα θα κληθεί να αντιδράσει δυναμικά. Και αυτό, διότι θα είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί παρέμβαση σε ελληνική ΑΟΖ με βάση διακρατική συμφωνία.

Η ολοκλήρωση της τελευταίας τουρκικής NAVTEX συμπίπτει με τον χρόνο που η τουρκική κυβέρνηση δύναται να απαντήσει στο αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ για έρευνα στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. και συγκεκριμένα κοντά στα 6 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων σε Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

Προς στιγμήν, ο σουλτάνος κλιμακώνει την επιθετική του στρατηγική, καταφανώς “στριμωγμένος” τόσο από την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, όσο όμως και από την στήριξη που πρόσφεραν στην Ελλάδα Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και ο υπερατλαντικός παράγοντας. Η ερώτηση που μένει να απαντηθεί είναι αν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, κάτι που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα φανεί, το επόμενο δεκαήμερο.

-Ad-