Κριστίν Λαγκάρντ: H EKT συνεχίζει τις αγορές ομολόγων

Ενώ οι αγορές ομολόγων παραμένουν νευρικές, εξαιτίας της γνωστής απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφορικά με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πριν από λίγο, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει απτόητη τις αγορές ομολόγων.

Μιλώντας στο Bloomberg, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ένθερμα τις πρόσφατες αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει μία ανεξάρτητη Αρχή, η οποία λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο”. Προσέθεσε δε, ότι η ΕΚΤ “θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι απραίτητο προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή της”.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Moodys είχε προειδοποιήσει ότι η δικαστική αυτή περιπέτεια, θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά παρατηρήθηκε ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, με τις αποδόσεις να κινούνται σταθεροποιητικά. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομλόγου κυμαινόταν σήμερα στο 2,17% έως 2,20%, στα ίδια σχεδόν χθεσινά επίπεδα, του 5ετούς στο 1,62% από 1,60%, ενώ του 15ετούς αυξήθηκε στο 2,16% από 2,15%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 55 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,20% από 2,21% έναντι -0,55% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαορφωθεί στο 2,77% από 2,79%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα στα 1,0780 δολ. από τα 1,0790 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρεάζουν το ευρώ τα – δυσμενέστερα των εκτιμώμενων – οικονομικά στοιχεία και η σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψων για το ΑΕΠ απο την Ε.Ε.. Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατέγραψε τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση (9,2%) από καταγραφής των στοιχείων. Από την άλλη πλευρά, περιορισμένη αρνητική επίπτωση είχε στο δολάριο η σημαντική επιδείνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0783 δολ.

-Ad-