Ένα τραγικό γεγονός, για το οποίο, μάλιστα, σχηματίστηκε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Ένας άνδρας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 2018 από ηπατική εγκεφαλοπάθεια, μετά από δεκαήμερη νοσηλεία στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, παρέμεινε για δύο ολόκληρα χρόνια στο ψυγείο του νεκροτομείου του νοσοκομείου.
Δε βρέθηκε κανείς να αναλάβει την ταφή του
Πρόκειται για έναν άστεγο άνδρα, ο οποίος ζούσε στα Χανιά και είχε καταγωγή από το Ιράν. Ο άνδρας, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού, ενώ παλιότερα ήταν και χρήστης ναρκωτικών, πέθανε σε ηλικία 52 ετών. Ωστόσο, καθώς δεν βρέθηκαν συγγενείς του, το νοσοκομείο ζήτησε από το τοπικό Ειρηνοδικείο να βεβαιώσει τον θάνατο, ώστε να συναχτεί από το Ληξιαρχείο η πράξη θανάτου κι έτσι να γίνει η ταφή.
Η τυπική δικαστική απόφαση βγήκε πέντε μήνες αργότερα. Χρειάστηκαν άλλοι πέντε μήνες μέχρι να εμφανιστεί (τον Γενάρη του 2019) ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών στο Ληξιαρχείο, προσκομίζοντας την απόφαση και ζητώντας τη ληξιαρχική πράξη θανάτου για να παραλάβει τη σορό.
Από τον φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι ο Ληξίαρχος συμπλήρωσε στο σχετικό έγγραφο τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της ταφής. Ωστόσο, η σορός του Ιρανού δεν παρελήφθη ποτέ από το νεκροτομείο.
Ο άνδρας παρέμενε στα «αζήτητα», ως λανθάνουσα καταγραφή σε υπηρεσιακές αναφορές.
Το χαρτί με τα στοιχεία του χάθηκε
Το Νοσοκομείο Χανίων κινητοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή 16 μήνες μετά τον θάνατο, όταν υπεύθυνος του νεκροτομείου ενημέρωσε την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου ότι στο ψυγείο υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα ένας νεκρός άνδρας «αγνώστων στοιχείων» και ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί.
Προκλήθηκε θόρυβος στο εσωτερικό του ιδρύματος και διατάχθηκε ΕΔΕ.
Η εσωτερική έρευνα αποκάλυψε ότι είχε χαθεί το έγγραφο με τα στοιχεία της ταυτότητας του νεκρού. Οι νεκροτόμοι παραδέχθηκαν ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί, διότι τα στοιχεία του αναγράφονταν σε ένα χαρτί μέσα στο σεντόνι που σκεπάζει τη σορό. «Πιθανότατα το χαρτί χάθηκε, όταν η σορός έπρεπε να μετακινηθεί σε άλλο ψυγείο, λόγω βλάβης αυτού στο οποίο φυλασσόταν» κατέθεσαν οι νεκροτόμοι.
Έπρεπε να γίνει νέα ταυτοποίηση. Κλήθηκαν ξανά ο γιος του ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών και ένας υπάλληλος του γραφείου, που είχαν εμφανιστεί στο νοσοκομείο, καθώς και η γιατρός-διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, η οποία είχε εκδώσει το πιστοποιητικό θανάτου του Ιρανού, τον Μάρτιο του 2018. Ο πρώτος επιβεβαιώσει ότι το πρόσωπο ήταν το ίδιο, όμως ο δεύτερος ανέφερε ότι την ίδια μέρα έπρεπε να παραλάβει τρεις σορούς για ενταφιασμό -η μια από αυτές, επίσης «αγνώστων στοιχείων»- που ήταν όμως σκεπασμένες με σεντόνι, επομένως δεν μπορούσε πρακτικά να βεβαιώσει ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Η γιατρός, από την πλευρά της, ταύτισε κατά 90% το πτώμα με τον άνδρα του οποίο τον θάνατο είχε πιστοποιήσει ενάμιση χρόνο νωρίτερα.
Mακάβρια λάθη…
Από τον ίδιο φάκελο φαίνεται να προκύπτει ότι, κατά την παραλαβή των τριών σορών από το Νοσοκομείο Χανίων, δεν ήταν παρών ο υπεύθυνος του νεκροτομείου, ο οποίος είχε σχολάσει μετά το τέλος της πρωινής βάρδιας. Επιπλέον, η παραλαβή δεν καταχωρήθηκε στο βιβλίο καταγραφής των περιστατικών. Τέθηκε ζήτημα και σχετικά με την ομοιότητα του νεκρού στη φωτογραφία του διαβατηρίου του, που όμως απορρίφθηκε με την εξήγηση ότι η φωτογραφία είχε ληφθεί το νωρίτερο το 2016, επομένως ήταν λογικό στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, και υπό το βάρος της ασθένειάς του, να είχαν διαφοροποιηθεί ως έναν βαθμό τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.
Η υπόθεση έκλεισε κάπως βιαστικά. Το Ειρηνοδικείο Χανίων ζήτησε την ακύρωση της αρχικής ληξιαρχικής πράξης θανάτου και την έκδοση καινούριας με τα νέα στοιχεία ταφής και την εντολή ότι πρέπει να ολοκληρωθεί.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο άστεγος Ιρανός θάφτηκε στα Χανιά στις 16 Ιανουαρίου.
Πηγή: vice.com/gr